To naprawdę jest super prosty i bardzo smaczny patent na najlepsze hamburgery. Rzecz w tym, żeby hamburgera smażyć razem z dodatkami. W tym również z bułką. Dokładniej z połową bułki.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5-6 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Prosty patent na najlepsze hamburgery

Prosty patent na najlepsze hamburgery polega na smażeniu razem wszsytkich składników

Trudno zliczyć przepisy na hamburgery – w samym Niedzielnym Kucharzu jest ich z dziesięć – i w każdym przeczytacie, że jest najlepszy. Rzeczywiście dobrych przepisów jest dużo, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Tak jest z przepisem, który dzisiaj Wam polecamy. Wart jest uwagi ze względu na sposób smażenia. Raz, że mięso należy z jednej strony posmarować musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały.

Do pełni szczęścia brakuj już tylko dobrych bułek hamburgerowych. Gorąco namawiamy Was do własnoręcznego zrobienia bułek według tego przepisu, który pozwala w ciągu pół godziny upiec pyszne, puszyste, miękkie, lekko słodkie bułeczki. Naprawdę nie ma sensu kupować gotowych bułek.

Przepis na hamburgery pochodzi z bloga Girlscangrill.com

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej
  • 4 cienkie krążki cebuli
  • 2 duże lub 4 małe ogórki pokrojone w plastry
  • 4 plastry pomidora
  • 4 plastry cienko pokrojonego sera
  • Duża garść sałaty
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz
  • 4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)

Przygotowanie:

Krok 1
Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery nie może mieć konsystencji mięsa na pulpety, czyli byćspoiste i zwięzłe. Powinno być kruche po usmażeniu, zatem nie można go długo wyrabiać.

Krok 2
Uformuj z mięsa cztery kule, następnie spłaszcz każdą w okrągły dysk, o centymetr większy niż średnica bułki, w której będzie hamburger.

Krok 3
Posól i popieprz dobrze mięso z obydwu stron. Następnie z jednej strony posmaruj każdy krążek łyżką musztardy, rozprowadzając po całej powierzchni.

Krok 4
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Patelnia musi być mocno rozgrzana, żeby mięso w kontakcie z gorącą powierzchnią natychmiast zaczęło się smażyć. Wyłóż na patelnię hamburgery stroną posmarowaną musztardą do dołu. Mocno dociśnij szpatułką do patelni. Smaż około 2 minut, albo do momentu aż hamburger przypiecze się od strony musztardy.
W międzyczasie pokrój bułki w poprzek na połowy.

Krok 5
Przewróć hamburgera na drugą stronę, połóż na wierzchu krążek cebuli, plaster sera, plaster pomidora i kilka plasterków ogórka. Przykryj całość górną częścią bułki do hamburgerów. Smaż na dobrym ogniu 2 minuty.

Krok 6
Na dolnej części bułki do hamburgerów ułóż sałatę (możesz wcześniej posmarować bułkę keczupem, majonezem, jak lubisz), a następnie przełóż na nią hamburgera z dodatkami.

Podawaj hamburgera z pieczonymi frytkami.
Smacznego!

Koszt dania:

  • Mielona wołowina 500 g – 7,9 zł
  • Bułki 4 sztuki – około 2,5 zł
  • Dodatki – około 6 zł
  • Frytki (4 ziemniaki) – 2 zł
    Razem – około 18 zł za dwie porcje

 

Leave a Reply