Łatwa wegetariańska lasagna upieczona w słoiku. Proste a niecodzienne danie, które można podać gościom – na pewno zrobi wrażenie – lub zabrać do pracy.

Czas przygotowania: 10 minut 

Czas pieczenia: 20-25 minut

Liczba porcji: 2

Lasagnia  z małym przekrętem

Przepis na lasagnię ze słoika jest dziecinnie prosty. Słodki groszek super łączy się z serami: kremową ricottą, aksamitną mozzarellą i wyrazistym parmezanem. W naszym przepisie, dla ułatwienia, zamiast płatów makaronu na lasagnię użyliśmy kokardek. Jest z nimi mniej zachodu niż z płatami i są tańsze. Jeśli macie więcej czasu i lubicie robić sami makaron polecamy Wam następujący patent: z płata ciasta makaronowego wycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały.

Zapiekanka ze słoika

Lasagnię według tego przepisu możecie oczywiście zrobić w tradycyjny sposób w formie do zapiekania. Nam bardzo spodobał się pomysł z zapieczeniem makaronu w słoiku. Kiedyś po raz pierwszy zrobiliśmy w ten sposób lasagnię z cukinii według przepisu FitmenCook. Teraz spróbowaliśmy bardziej klasycznej wersji ze zwykłym makaronem. Robienie zapiekanek w słoikach coraz bardziej wchodź nam w krew. To niesamowicie wygodny sposób przyrządzania jedzenia, które potem łatwo można zabrać do pracy, albo podać na stół domownikom lub gościom. Wierzcie, że obciachu nie będzie, ponieważ danie wygląda i smakuje naprawdę dobrze:)

Zapiekanki ze słoika świetnie sprawdzają się w roli dania na wynos do pracy. Wystarczy po prostu zamknąć słoik i zapakować do torby. Używamy skoków zamykanych hermetycznie, nie tylko ze względu na wygodę. Ten typ słoików zrobiony jest z grubego szkła, odpornego na wysokie temperatury.

Słoik pieca się nie boi

Ktoś z Was powie, że pieczenie jedzenia w słoikach nie jest bezpieczne, dlatego prześledziliśmy temat, przetestowaliśmy i nasze wnioski są takie, że słoikom nic w piecu nie grozi. Jak wspomnieliśmy, słoiki są z grubego szkła, ale nawet zwykły słój powinien być odporny na wysokie temperatury, bo przecież jedna z technik wyjaławiania słoików polega właśnie na wygrzewanie ich w piekarniku. Poza tym, robiąc zapiekanki w słoikach można je na wszelki wypadek owinąć w folię aluminiową, żeby odciąć szkło od bezpośredniego wpływu wysokiej temperatury.

Pieczenie w słoiku wymaga z całą pewnością ostrożności. Dotyczy to przede wszystkim wyciągania słoików z piekarnika. Po wyłączeniu piekarnika najlepiej uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku na kilkanaście minut, żeby przestygły. Pamiętajcie, że gorące szkło w zetknięciu z zimną powierzchnią może pęknąć!

Polecamy Wam ten sposób pieczenia, wygodny i efektowny, lasagnia zjedzona ze słoika na pewno lepiej smakuje niż podana na talerzu:)

 

Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com 

Składniki:

  • 2 garści makaronu kokardki
  • 2 duże garści szpinaku
  • Szklanka groszku (może być mrożony)
  • 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony)
  • 1/2 opakowani sera ricotta
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 łyżki parmezanu
  • Szczypta gałki muszkatołowej 
  • Sól, pieprz 

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj pół litra wody, posól i wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj 2 minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente.

Krok 2

Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Krok 3

Nastaw piekarnik na 180 stopni.

Przygotuj 2 słoiki. Do każdego wlej odrobinę oliwy i wysmaruj wewnętrzne ścianki naczynia. Włóż na dno każdego słoika łyżkę pesto, a na niej pierwszą warstwę makaronu. Następnie wyłóż dużą łyżkę nadzienia, na wierzch łyżeczkę porwanej na kawałki mozzarelli i kolejną warstwę makaronu. Przekładaj na przemian makaron, nadzienie i mozzarellę. Ostatnia warstwa składać się powinna z makaronu. Na wierzch połóż łyżkę porwanej na kawałki mozzarelli i dużą łyżkę tartego parmezanu.

Owiń całe słoiki folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Wyciągnij słoiki, rozetnij folię na górze słoików, wstaw pod sam grill i przypiekaj aż wierzch lasagni przyrumieni się.

Uwaga! Jeśli używasz zamykanych hermetycznie, przed wstawieniem ich do piekarnika zdejmij z pokrywek gumowe uszczelki.

Przepis na pesto

Składniki:

  • 1/2 ząbka czosnku
  • Duża garść bazylii
  • Garść orzechów laskowych, piniowych lub migdałów
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy
  • Sok z cytryny (według uznania)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Włóż bazylię, posiekany ząbek czosnku, orzechy i parmezan do miski miksera i zmiksuj całość na dość gładką masę, wlewając stopniowo oliwę. Dopraw sokiem z cytryny pieprzem i ewentualnie solą.