Nam sałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. W Laosie podawana jest jako danie główne. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Takie jest larb moo, ziołowa, niesamowicie aromatyczna sałatka.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: 2

Larb po laotańsku znaczy „szczęście”, ale również „drobno posiekany”. Larb moo to, można powiedzieć ocierając się o niezłego suchara, posiekane szczęście. Sałatka jest niemal narodowym daniem Laosu, znanym w południowej Azji, wszędzie tam, gdzie dotarł lud Hmong, któremu przypisuje się wymyślenie potrawy.

Jest ona niezwykle prosta do zrobienia, zawiera raptem kilka składników, a smakuje absolutnie niesamowicie. Niezwykły jest sposób przygotowania: zesmażone na ostrym ogniu, bez żadnych dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego.

Danie ze swej natury jest bardzo ostre. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem.

Zamiast mięsa wieprzowego można użyć mielonego kurczaka, indyka, mięso wołowe, krewetki a nawet tofu.

Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • Sól do smaku

Dresing

  • 1 duża szalotka lub mała czerwona cebula posiekana w cienkie piórka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Sok z 2 cytryn około 1/4 szklanki
  • 1/2 łyżeczki cukru lub nieco więcej jeśli dresing jest zbyt kwaskowy
  • 1 mała papryczka chili posiekana w plasterki
  • Mały pęczek szczypioru drobno posiekany
  • 1/2 szklanki posiekanych grubo liści mięty
  • 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry lub pietruszki
  • Kilka suszonych papryczek (opcjonalnie dla tych, którzy lubią ostre dania)

Przygotowanie:

Krok 1
W dużej misie wymieszaj sok z 2 cytryn, 2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżeczki cukru, posiekaną papryczkę chili, suszone chili, połowę szczypiorku, mięty i kolendry. Odstaw.

Krok 2
Rozgrzej dość mocno patelnię, przełóż na nią mięso i smaż na intensywnym ogniu, rozbijając większe grudki mielonki na mniejsze kawałki drewnianą szpatułką. Smaż do momentu aż mięso zbrązowieje i lekko się przypiecze. Zdejmij z patelni i przestudź.

Krok 3
Wymieszaj mięso z dresingiem, posyp pozostałym szczypiorkiem, miętą, kolendrą i drobno posiekaną cebulą.
Podawaj z gotowanym ryżem.

Leave a Reply