Jak upiec filety z kurczaka, żeby były lekko przypieczone, ale soczyste w środku? Sprawa jest prosta: napierw mięso trzeba zamacerować w solance, a potem upiec w wysokij temperturze.

Nie jest łatwo upiec kurczaka, ale jeszcze trudniej upiec piersi z kurczaka. Bo niewiele trzeba, żeby je wysuszyć na wiór, lub spiec na podeszwę. Idealnie upieczony filet jest przypieczony z zewnątrz i soczysty, miękki w środku. Jak osiągnąć taki efekt? To naprawdę łatwe. Patent na idealnie upieczone piersi z kurczaka przedstawiamy w 3 krokach.

Po pierwsze filety trzeba najpierw zamoczyć w roztworze soli. Solanka zmiękczy mięso. Po drugie piersi należy piec krótko w wysokiej temperaturze. Jeśli chodzi o przyprawy to można stosować dowolne, ulubione zioła. Co jednak ważne, kurczaka dobrze jest polać stopionym masłem, dzięki czemu nabiera on chrupkości podczas pieczenia.

Po trzecie, upieczone filety po wyciągnięciu z pieca zawijamy w folię, żeby soki równo rozeszły się po wieczystym. Ot i cały sekret.

Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1
Wlej do misy ciepłą wodę, wsyp do niej garść soli, wymieszaj, żeby się rozpuściła. Zanurz w roztworze solnym piersi z kurczaka – powinny być zanurzone w całości w solance. Odstaw na co najmniej 15 minut, nie dłużej niż na 6 godzin.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Wyjmij mięso z zalewy, opłucz filety z solanki w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem. Rozgrzej w rondelku dwie łyżki masła. Polej nim dokładnie fIlety: z wierzchu i od spodu.
Przypraw mięso papryką, pieprzem i posól. Wstaw do piekarnika na 15-18 minut, w zależności od wielkości filetów. Jeśli masz termometr kuchenny zmierz temperaturę wewnątrz mięsa. Gdy wynosi 165 stopni – piersi są gotowe. Jeśli nie masz, użyj tradycyjnej metody, czyli nakłuj filety wykałaczką, albo szpikulcem w najgrubszym miejscu. Gdy wypływający sok jest przezroczysty, jak rosół, mięso jest gotowe. Gdy płyn jest mętny, trzeba filety jeszcze podpiec. Staraj się nie nakłuwać mięsa w wielu miejscach, bo cała wilgoć, sok, wypłynie z kurczaka.

Krok 3
Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i owić folią aluminiową. Odstaw na 10 minut, żeby wzburzone wysoką temperaturą soki równomiernie rozłożyły się w filetach.

Leave a Reply