Najprostszy z chłodników, miks kilku składników, orzeźwiający, ale też sycący. Na upały jak znalazł.

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 2

Poziom trudności: łatwe

Najpopularnieszym z chlodników jest oczywiście litewski, jedna z tych potraw uwiecznionych w literaturze i poezji.

Bernardyn zmówił krótki pacierz po łacinie;
Mężczyznom dano wódkę; wtenczas wszyscy siedli,
I choło
dziec litewski milczążwawo jedli

To oczywiście fragment „Pana Tadeusza”.

Pod wódeczkę raczej nie pójdzie chłodniki jaki Wam chcemy zaproponować, ale idealnie nadaje się na prosty obiad w upalny dzień. Wystarczy zmiksować ogórki, które do zupy wnoszą przyjemną wilgoć i nadają jej konsystencję, fetę, która stanowi jej treść i zioła o niesamowitym ładunku świeżości i ostrości, łagodzonej przez kremowe nadzienie z avocado na grzankach.

Chłodnik, jak sama nazwa wskazuje, najlepiej jest schłodzić, przez godzinę trzymając w lodówce, gdy jednak nie ma na to czasu wystarczy użyć maślanki prosto z lodówki.

Kto nie przepada za maślanką może użyć kefiru lub jogurtu. Choć wg nas lekko kwaśna maślanka jest najlepsza i znakomicie koresponduje ze słodkimi ogórkami. Oczywiście możecie zrobić chłodnik na zwykłym jogurcie i zakwasić go sokiem z cytryny.

 

Składniki:

  • 1 litr maślanki
  • 50 g fety (1/4 kostki) lub według uznania
  • 2 duże ogórki
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  • Pestki dyni

Grzanki:

  • Awokado
  • 50 g fety
  • Łyżka soku z cytryny
  • 4 kromki chleba

Przygotowanie: 

Krok 1

Umyj i obierz ogórki, następnie pokrój je w kostkę. Czosnek obierz i zetrzyj na tarce, posiekaj szczypiorek.

Tak przygotowane składniki włóż do kielicha miksera. Zmiksuj. Wlej litr maślanki i jeszcze raz zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. 

Krok 2 

Przygotuj tosty. Stosuj pieczywo w tosterze, albo podpiecz na suchej patelni.

Przekrój wzdłuż awokado, wyjmij pestkę i miąższ, posiekaj. Wyłóż na grzanki, posyp pokruszonym serem feta.

Podawaj chłodnik posypany pestkami dyni, polany oliwą oraz z grzankami.

Smacznego!

Leave a Reply