Jeśli szukacie prostego przepisu na chrupiące skrzydełka i macie dość panierek, smażenia, przyprawiania, to właśnie znaleźliście:) Kurczak po koreańsku to bardzo prosta metoda na aromatyczne pieczone mięso w słodko-słonej glazurze.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30-40 minut

Liczba porcji: 2 duże 

Dobrze przyprawić kurczaka to jest nie mała sztuka. Marynata, mieszanka ziół, przypraw, która sprawi, że mięso będzie aromatyczne i smaczne jest na wagę złota. Bo nie ma nic lepszego niż chrupiący, soczysty kurczak.

Sposobów na osiągnięcie takiego efektu jest wiele, nam niesamowicie przypadł do gustu patent stosowany w Korei, prosty a bardzo skuteczny. Dakgangjeong – bo tak się nazywa – to smażony, chrupiący kurczak w słodko- słonej glazurze. Skrzydełka, albo udka wcześniej można zamarynować w  mieszance sosu sojowego, octu ryżowego, miodu i czosnku, potem usmażyć, a na koniec obtoczyć w glazurze, ale można też pójść na skróty, pominąć etap marynowania i gotowego kurczaka zanurzyć w glazurze. Efekt jest wyśmienity.

Co do zasady, kurczak oprószony mąką jest smażony na oleju, co skraca czas przygotowania do kilkunastu minut, my upiekliśmy skrzydełka, bo to metoda zdrowsza i wymagająca mniej pracy niż smażenie kurczaka partiami. Dajemy wysoką temperaturę pieczenia, żeby skórka była chrupiąca i pieczemy blisko grila.  Gotowe skrzydełka przekładamy do misy z glazurą, potrząsamy i obtaczamy w słodko-słonej miksturze. Tu uwaga, nie zostawiajcie mięsa na długo w glazurze, od razu przełóżcie na talerz, w przeciwnym wypadku kurczak straci chrupkość i stanie się gumowaty. 

Skrzydełka najlepiej podawać od razu, choć można wystudzić i zapakować do lodówki na później.

Kurczaka najlepiej podawać z gotowanym ryżem i surówką z siekanej, świeżej kapusty i marchewki z  prostym dresingiem, który można zrobić łącząc łyżkę octu ryżowego lub jabłkowego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę brązowego cukru, łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego. Jeśli macie mało czasu, kapustę wystarczy skropić sokiem z cytryny, posolić i przyprawić do smaku cukrem.

Przepis pochodzi z serwisu Damndelicious.net

Składniki:

  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Kilka łyżek sezamu 

Glazura

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru lub miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego lub cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (opcjonalnie)
  • 1-2 suszone papryczki lub szczypta pieprzu kajeńskiego (dla tych co lubią ostre smaki)

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Skrzydełka osusz ręcznikiem papierowym, delikatnie posól i pieprz

Ułóż na blaszce do pieczenia skórą do góry, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut po czym obróć kurczaka skórą w dół. Piecz przez 10 minut. Przewróć ostatni raz kurczaka skórą do góry i piecz jeszcze przez 5-10 minut aż skrzydełka dobrze się upieką, a po nakłuciu cienkim szpadelkiem z mięsa wypłynie przezroczysty sok.

Krok 2

W międzyczasie wlej do rondelka 6 łyżek sosu sojowego. Dodaj 3 łyżki cukru, łyżkę octu ryżowego/winnego lub soku z cytryny oraz przyprawy (czosnek, chili), gotuj przez kilka minut aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Wyciągnij skrzydełka z pieca przełóż do szerokiej misy, polej sosem i dokładnie obtocz w nim kurczaka. Następnie posyp nasionami sezamu.

Zobacz inne przepisy z menu Dieta z pudełka – Azja Express