Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Pomidorowa, w której liczy się marchewka
Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo bardzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka ryżu. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. To klasyczny słodko-kwaśny zestaw, z nutą selera, podkręcony aromatem suszonych ziół.
Dlatego jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie orzo (nie jest to powszechnie dostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem.
Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo (lub innym) to bardzo miła odmiana od naszej klasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i braku dodatku cukru.
Przepis pochodzi z bloga gimmesomeoven.com
Składniki:
- 200 g makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku roztarte na pastę
- 1 puszka całych pomidorów (400 g)
- 4 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- Duża garść szpinaku
- 4 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub ewentualnie wody
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój w kostkę. Umyj selery, pozbądź się wewnętrznych żyłek, pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekaj i rozejrzyj nożem na desce. Rozgrzej oliwę w garnku, wrzuć na nią cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj do niej marchew i selera, smaż mieszając co jakiś czas przez 10 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Pod koniec dodaj czosnek i suszone zioła. Następnie otwórz puszkę z pomidorami, pokrój je na kawałki i wraz z sosem wlej do garnka. Zamieszaj i zagotuj. Wlej bulion lub wodę, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 2
Zagotuj w osobnym garnku wodę – ze 3 szklanki, dodaj łyżeczkę soli, a następnie wsyp makaron orzo. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odcedź makaron na 2 minuty przed wskazanym czasem.
Krok 3
Przełóż makaron do garnka z zupą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj umyty szpinak.
Smacznego!
Leave a Reply