Proste a wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent!

Sporo czasu i nerwów kosztowały nas próby zrobienia jajka w koszulce, zanim wyszło jak należy – miękkie żółtko w zwartym etui z białka. Długo zamiast elegantek w dobrze dopasowanej i odprasowanej koszuli nasze jajka poszetowe wyglądały jak rozchełstany imprezowicz po przejściach

Zobacz też co można zrobić z niedojedzonego pieczonego kurczaka.

Jak zrobić jajko w koszulce

Zapraszamy też na nasze słopnickie śniadania z widokiem. 

Problem polegał na tym, że trudno znaleźć skuteczny przepis na takie jajka. W większości jest mowa o tym, żeby w zagotowanej wodzie zrobić łyżką wir na środku naczynia i wrzucać w niego rozbite jaja, jak do włączonej pralki. Ruch obrotowy ma sprawić, że białko otuli żółtko, tworząc wzorcowe jajko w koszulce. Trzymając się ściśle instrukcji, zawsze osiągaliśmy ten sam efekt: białko zamiast zawijać się wokół żółtka pływało po garnku jak welon pijanej panny młodej.

Przepis na jajko w koszulce, który zawsze się sprawdza

Wreszcie udało nam się znaleźć niezawodny sposób jak okiełznać białko. Jest prosty jak rozbicie jajka i opisujemy go poniżej. Jeśli nie robiliście nigdy jajka w koszulce, spróbujcie tego przepisu. Zawsze się udaje!

Czas: 10-15 minut

Poziom trudności: łatwe 

Danie dla 2 osób

Składniki:

  • 4 kromki chleb
  • 4 jajka
  • Jedna i pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny
  • Litr wody

Pata z avocado

  • 2 średnie, dojrzałe awokado
  • Kilka gałązek pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowujemy tosty. Kroimy na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmujemy miąższ i przekładamy go do głębszego naczynia.

Widelcem rozdrabniamy miąższ awokado na dość gładką pastę. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy do awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy do smaku i mieszamy.

Krok 2

Teraz bierzemy się za nasze jajko w koszulce. W garnku zagotowujemy litr wody. Dodajemy półtorej łyżeczki soli i łyżkę octu lub soku z cytryny. Zmiejszamy ogień, tak żeby woda przestała się gotować – powinna tylko delikatnie mrugać.

Krok 3

Rozbijamy jajko do niewielkiej miseczki, a z niej wylewamy je do gorącej wody, trzymając miseczkę tuż nad lustrem wody. Chodzi o to by jajko gładko się ześlizgnęło do garnka.

Nie mieszamy wody w garnku i nie ruszamy jajka, niech się gotuje. Jeśli było w temperaturze pokojowej, trzy minuty w wodzie spokojnie mu wystarczą. Po tym czasie wyciągamy jajko z garnka łyżką cedzakową. Jeśli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej.

Krok 4

Robimy tosty. Smarujemy je grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wykładamy jajko.

Gotowe!

Pamiętajcie – bez względu na to czy gotujecie jajko w koszulceC czy robicie jajecznicę, albo pieczecie ciasto – kupujcie tylko jajka z chowu na wolnym wybiegu, albo jeszcze lepiej – z chowu ekologicznego. Dlaczego to takie ważne? Ten temat poruszyła niedawno autorka bloga, który zaczęliśmy śledzić – RytmyNatury.pl.

Na każdym jajku widnieje kod złożony z cyfr i liter (np. 0/PL/11111111). Jeśli w kodzie pierwsze jest 0 – oznacza to, że jajka są z chowu ekologicznego. A jesli zamiast zera 1 – że z chówu na wolnym wybiegu. Wyższe cyfry – to już jajka, których nie kupujemy, bo kury które je zniosły, muszą też znosić wiele cierpienia. Więcej o tym we wpisie Rytmów Natury, który bardzo polecamy!

  • Krzysztof Chomiczewski

    Znakomite. Serdeczne gratulacje. Gruczoły ślinowe pracują na maksymalnych obrotach na sam widok. Czekamy na więcej, m.in. na zupy-kremy i więcej potraw z owoców morza. Powodzenia

    • Niedzielny Kucharz

      Dziękujemy!:)) obiecujemy, że owoców morza i zup kremów nie zabraknie :))

  • Kamila / Z naciskiem na szczęście

    Wygląda bajecznie pysznie Aż ślinka cieknie !!

    • Niedzielny Kucharz

      dzięki!!! :))) to proste jak dwa razy dwa!

  • Ojej wygląda cudownie! Ja się zawsze boję zabierać za jajko w koszulce właśnie z obawy, że nie wyjdzie takie idealne…

    • Niedzielny Kucharz

      Ten przepis jest niezawodny więc śmiało – na pewno się uda

  • nie jadłam jeszcze takiego jajka, wygląda smakowicie

  • Marlena H.

    Jajka w koszulkach bardzo lubię. Nigdy nie jadłam ich z awokado, ponieważ nigdy nie jadłam awokado Przymierzam się i przymierzam. W końcu muszę wypróbować z nim jakiś przepis. Myślę że będą to właśnie te jajka Udostępniłam przepis u siebie!

    • Niedzielny Kucharz

      To bardzo się cieszymy, że przepis Ci się spodobał – spróbuj koniecznie, my go uwielbiamy. Dzięki wielkie za udostępnienie przepisu – niech jajka się rozlewają po grzankach :D:D

  • Uwielbiam awokado ale jajka w koszulce nigdy nie robiłam. Muszę spróbować, ponieważ uwielbiam rozlewające się żółtko! Dzięki za przepis, a Twoje zdjęcia powodują wzmożony apetyt

    • Niedzielny Kucharz

      haha dzięki! jak jedzenie jest smaczne to zdjęcia robią się same Dzięki za komentarz i pozdrawiamy!

  • Muszę wypróbować ten przepis, bo jeszcze nigdy nie wyszło mi takie idealne jajko w koszulce w kształcie kulki mocarelli

    • Niedzielny Kucharz

      Jakie ładne kulinarne porównanie! dzięki za komentarz i wypróbuj koniecznie Smacznego!

  • Moja ulubiona forma podawania jajek ;]

    • Niedzielny Kucharz

      Nasza też! dzięki za komentarz

  • zupełnie moje smaki

    • Niedzielny Kucharz

      super! dzięki za komentarz!

  • Nigdy nie robiłam. Wygląda pysznie

    • Niedzielny Kucharz

      Musisz spróbować :)) pozdrawiamy!

  • Zawsze jajka w koszulce mnie intrygowały, ale przyznam, że nigdy nie odważyłam się za nie zabrać. Piszesz, że łatwe, choć musiałaś jednak poćwiczyć Może i ja spróbuję… Pasta z avocado bardzo mi się podoba, lubię pietruszkę…

    • Niedzielny Kucharz

      Ćwiczyliśmy wiele razy i nie wychodziło – bo nie znaliśmy tego przepisu. Robilismyvjakies wiry w wodzie itp. A okazuje się, że wystarczy ocet i sól w wodzie i jajko robi się samo:) z tym przepisem wyjdzie Ci za pierwszym razem

  • Uwielbiam jajka i tosty, ale awokado… Niekoniecznie

    • Niedzielny Kucharz

      Avocado – samo zdrowie ale nie kazdy musi lubić! Dzieki za komentarz i pozdrawiam

  • Do jajka w koszulce robię podchody od dłuższego czasu i jakoś nie mogę zebrać się na odwagę

  • Wypróbuje ten sposób gotowania, tak apetycznie brzmi

    • Niedzielny Kucharz

      Polecamy:-)

  • Mały rarytas.

    • Niedzielny Kucharz

      😀😀😀