Proste a wykwintne śniadanie. Podstawa to dobrze zrobione jajko w koszulce. Z tym przepisem wyjdzie Wam na 100 procent!

Sporo czasu i nerwów kosztowały nas próby zrobienia jajka w koszulce, zanim wyszło jak należy – miękkie żółtko w zwartym etui z białka. Długo zamiast elegantek w dobrze dopasowanej i odprasowanej koszuli nasze jajka poszetowe wyglądały jak rozchełstany imprezowicz po przejściach

Zobacz też co można zrobić z niedojedzonego pieczonego kurczaka.

Jak zrobić jajko w koszulce

Zapraszamy też na nasze słopnickie śniadania z widokiem. 

Problem polegał na tym, że trudno znaleźć skuteczny przepis na takie jajka. W większości jest mowa o tym, żeby w zagotowanej wodzie zrobić łyżką wir na środku naczynia i wrzucać w niego rozbite jaja, jak do włączonej pralki. Ruch obrotowy ma sprawić, że białko otuli żółtko, tworząc wzorcowe jajko w koszulce. Trzymając się ściśle instrukcji, zawsze osiągaliśmy ten sam efekt: białko zamiast zawijać się wokół żółtka pływało po garnku jak welon pijanej panny młodej.

Przepis na jajko w koszulce, który zawsze się sprawdza

Wreszcie udało nam się znaleźć niezawodny sposób jak okiełznać białko. Jest prosty jak rozbicie jajka i opisujemy go poniżej. Jeśli nie robiliście nigdy jajka w koszulce, spróbujcie tego przepisu. Zawsze się udaje!

Czas: 10-15 minut

Poziom trudności: łatwe 

Danie dla 2 osób

Składniki:

  • 4 kromki chleb
  • 4 jajka
  • Jedna i pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka dowolnego octu, może też być sok z cytryny
  • Litr wody

Pata z avocado

  • 2 średnie, dojrzałe awokado
  • Kilka gałązek pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowujemy tosty. Kroimy na pół awokado i wyciągamy z niego pestkę. Następnie łyżką, jak z miseczki, wyjmujemy miąższ i przekładamy go do głębszego naczynia.

Widelcem rozdrabniamy miąższ awokado na dość gładką pastę. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy do awokado. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy do smaku i mieszamy.

Krok 2

Teraz bierzemy się za nasze jajko w koszulce. W garnku zagotowujemy litr wody. Dodajemy półtorej łyżeczki soli i łyżkę octu lub soku z cytryny. Zmiejszamy ogień, tak żeby woda przestała się gotować – powinna tylko delikatnie mrugać.

Krok 3

Rozbijamy jajko do niewielkiej miseczki, a z niej wylewamy je do gorącej wody, trzymając miseczkę tuż nad lustrem wody. Chodzi o to by jajko gładko się ześlizgnęło do garnka.

Nie mieszamy wody w garnku i nie ruszamy jajka, niech się gotuje. Jeśli było w temperaturze pokojowej, trzy minuty w wodzie spokojnie mu wystarczą. Po tym czasie wyciągamy jajko z garnka łyżką cedzakową. Jeśli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej.

Krok 4

Robimy tosty. Smarujemy je grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wykładamy jajko.

Gotowe!

Pamiętajcie – bez względu na to czy gotujecie jajko w koszulceC czy robicie jajecznicę, albo pieczecie ciasto – kupujcie tylko jajka z chowu na wolnym wybiegu, albo jeszcze lepiej – z chowu ekologicznego. Dlaczego to takie ważne? Ten temat poruszyła niedawno autorka bloga, który zaczęliśmy śledzić – RytmyNatury.pl.

Na każdym jajku widnieje kod złożony z cyfr i liter (np. 0/PL/11111111). Jeśli w kodzie pierwsze jest 0 – oznacza to, że jajka są z chowu ekologicznego. A jesli zamiast zera 1 – że z chówu na wolnym wybiegu. Wyższe cyfry – to już jajka, których nie kupujemy, bo kury które je zniosły, muszą też znosić wiele cierpienia. Więcej o tym we wpisie Rytmów Natury, który bardzo polecamy!

Leave a Reply