Bezglutenowa, zdrowa i bardzo smaczna warzywna tarta z brokułowego ciasta. Jeśli dbasz o linię i starasz się nie jeść ciasta, choć masz na nie ochotę – ten przepis jest dla Ciebie!

Jedno z tych dań, które koniecznie chce się zrobić. I wierzcie, że warto. Tarta wygląda niesamowicie i tak smakuje. Spód z brokułowego ciasta jest delikatny, a na brzegach lekko chrupiący. Ma bardzo złożony, ale delikatny smak. Nadzienie jest takie jak w klasycznej tarcie – skład zależy od Waszej kreatywności. Bardzo dobrze sprawdza się chorizo, ale tarta świetnie smakuje też np. z łososiem.
Przepis pochodzi z Tasty.co.

Zobacz wszystkie przepisy z tego tygodnia.

Czas: 60 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: dla 4 osób

tarta z brokułowego ciasta

Składniki:

Ciasto

  • 2 szklanki tartych brokułów
  • 2 szklanki tartych ziemniaków
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Łyżeczka masła lub oleju do posmarowania foremki

Nadzienie:

  • 4 jajka
  • Niepełna szklanka mleka
  • Kilka plasterków chorizo lub innej suchej kiełbasy
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli lub innego sera: koziego, bursztynu, dziugasa, cheddara
  • 1/2 łyżeczki soli (jeśli używasz serów dojrzewających dodaj 1/4 łyżeczki soli)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Tarty parmezan do posypania nadzienia – 2-3 łyżki

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Ziemniaki zetrzyj w blenderze albo na tarce i dobrze odciśnij z wody. Brokuła zmiksuj, albo użyj zwykłej tarki. Wymieszaj brokuł z ziemniakami i z tartym parmezanem. Dodaj sól, wbij jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Wystarczy kilka razy je zagnieść. Przełóż do foremki do tarty i dociskając pałacami rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

Krok 2
Jajka umyj, wbij do głębokiej misy, ubij lekko rózgą. Ubijając wlej mleko, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, tarty ser. Możesz też dodać kawałki brokuła jeśli takie Ci zostały.

Krok 3
Wyciągnij podpieczony spód z piekarnika. Wylej na ciasto nadzienie. Na wierzchu ułuż plastry chorizo. Posyp tartę parmezanem i wstaw do piekarnika na 25 minut. Podawaj ze świeżą sałatą skropioną dresingiem, np. z cytryny, miodu i oleju.

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis koniecznie musisz też upiec tartę na cieście z kalafiora.

Leave a Reply