Szybkie ciasto na pizzę robione na skróty. Po 40 minutach pachnąca pizza jest już na stole.

Pizza szybsza niż z dostawy

Ciasto na pizzę potrzebuje czasu, żeby urosnąć. Najlepiej czuje się w lodówce, gdzie w niskiej temperaturze dojrzewa sobie spokojnie nawet 2 dni. To przepis typowo slow foodowy, przygotowany z wyprzedzeniem, zaplanowany. Co jednak w sytuacji, gdy rodzinę najdzie niepohamowana ochota na pizzę? Albo kiedy chcemy zrobić dzieciom niespodziankę, albo upiec pizzę w ramach nagrody? Albo po prostu nie mamy pomysłu co zrobić na szybki obiad? Albo wręcz nie mamy nic w lodówce, żeby ugotować cokolwiek sensownego? Z pomocą przychodzi szybka pizza! Potrzebujesz tylko mąki, droższy, odrobiny cukru, oliwy, soli i wody. W niespełna godzinę od momentu kiedy ktoś wypowie życzenie, że zjadłby pizzę, pięknie upieczone ciasto ląduje na stole. Bez dzwonienie po telepizzę!

Weź ciasto we własne ręce

Kluczowe dla powodzenia całej operacji są dwie rzeczy: mocno nagrzany piekarnika, dlatego włączamy go zanim zabierzemy się za ciasto. Drugi czynnik to dobrze wyrobione (najlepiej ręcznie) ciasto, z użyciem bardzo ciepłej wody. Na początek możecie do wymieszania składników użyć kuchennego robota, ale potem trzeba sprawy wziąć w swoje ręce, zakasać rękawy i solidnie wyrabiać ciasto przez 10 minut.

Do przepisu na ciasto dodajemy przepis na doskonały, gładki i pyszny sos pomidorowy, który robi się sam! Wystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym.  

Przepis na pizzę wzięliśmy od Betty Crocker.

Sprawdź wszystkie przepisy na menu w tym tygodniu:

Niedziela: Zapiekanka mac and cheese

Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z frytkami z warzyw

Wtorek: Szybka pizza ze szpinakiem

Środa: Hamburgery z czerwonej fasoli i boczniaków

Czwartek: Pałki z kurczaka w chrupiącej panierce

Piątek: Fish and chips z piekarnika

Szybka pizza w 3 krokach

Czas: 50 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2 średnie pizze

Składniki:

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • Torebka suszonych drożdży (7 g)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oregano

Sos

  • Passata pomidorowa 400 g
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Nadzienie

  • Kilka plastrów szynki
  • 2 garści grzybów (pieczarki, boczniaki)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 garści szpinaku (lub rukoli, roszponki)
  • Oliwa

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.

W głebokiej misie wymieszaj mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Dodaj suszone drożdże. Wlej oliwę i zacznij wyrabiać ciasto wlewając wodę równym strumieniem. Zagniataj energicznymi ruchami 10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku.

Krok 3 

Wyjmij ciasto z misy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiaj. Uformuj z ciasta kulę, podziel na dwie części, jedną włóż z powrotem do misy i przykryj, drugą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Na koniec dłońmi dociskaj środek krążka, tak żeby na brzegach uformował się charakterystyczny dla pizzy wyższy rant.

Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, wyłóż na niego nadzienie pizzy, posyp delikatnie oregano, a następnie zetrzyj na wierzch mozarellę. Przełóż ciasto na rozgrzaną blaszkę lub kamień z piekarnika, wstaw do pieca. Piecz około 6-7 minut.

Na wierzch wyłóż umyte liście szpinaku, skrop oliwą, pokrój i podawaj.

Smacznego!