Pyszne, wiosenne danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. Do zrobienia w 15 minut.

Czas: 15-20 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4

Poetycko o szparagach

Sezon na szparagi czas zacząć! Już pojawiły się w sklepach, wybór jest jeszcze mały, ceny wysokie, ale oprzeć im się nie sposób.
„Zachwyt mój wzmógł się wobec szparagów, nasyconych ultramaryną i różowością, a których pręt, delikatnie pocętkowany fioletem i lazurem, blednie nieznacznie w iryzacjach nie będących z ziemi, aż do stóp, jeszcze powalanych glebą, w której tkwiły. Zdawało mi się, że w tych niebiańskich odcieniach demaskują się rozkoszne istoty, które dla zabawy przedzierzgnęły się w jarzyny, ale poprzez kostium swego jadalnego i jędrnego ciała, w owych kolorach rodzącej się jutrzenki, w owych szkicach tęczy, w owym zamieraniu błękitnych wieczorów, objawiają swoją szacowną esencję. Poznawałem ją jeszcze, kiedy przez całą noc po owym obiedzie zabawiały się w swoich psotach – poetycznych i grubych niby feeria Szekspira – tym, aby zmienić mój nocnik w naczynie wonności” – tym razem to nie Eugeniusz się rozpisał. Tak pisał o szparagach Marcel Proust w pierwszym tomie „W poszukiwaniu straconego czasu” :-).

Pięknie mu to wyszło, a niemniej kunsztownie tekst przetłumaczył Boy-Żeleński (choć z naczyniem wonności Proust teochę pojechał – kiedy indziej wyjaśnimy co poeta miał na myśli :-). My nie potrafimy tak pisać o szparagach, uważamy zresztą, że po konsumpcji szparagów nie ma już nic do powiedzenia – reszta pozostaje milczeniem…;-)

A teraz do rzeczy

Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem na wiosenną pastę, na którą poza makaronem i szparagami składa się tylko odrobina masła i parmezan. Wielokrotnie to już mówiliśmy, ale powtórzymy: proste dania są najlepsze.
Przepis pochodzi od Pierre’a Franeya z NY Timesa.

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • 400 g makaronu tagliatelle albo fettuccini
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • Duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki siekanej bazylii lub pietruszki
  • Sól i świeżo tarty pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj 3 litry wody, posól. Umyj szparagi, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na kilku centymetrowe kawałki. Wrzuć do gotującej się wody, gotuj 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową i przepłucz pod bardzo zimną wodą. Odstaw na bok.

Krok 2
Do tej samej wody wsyp makaron. Gotuj o 2 minuty krócej niż przewiduje instrukcja na opakowaniu. Odcedź, zachowaj kilka łyżek wody spod makaronu.

Krok 3
Rozgrzej szeroki rondel. Włóż do niego masło, a gdy się roztopi, wrzuć na tłuszcz szparagi, zamieszaj, po czym dodaj makaron.  Znowu zamieszaj, wlej wodę spod makaronu jaką zatrzymałeś, mieszaj, żeby woda z masłem utworzyły aksamitny sos. Wsyp parmezan i posiekaną zieleninę, przypraw pieprzem. Wymieszaj i wcinaj!

Smacznego!

Leave a Reply