Czy wiedzieliście, że szaszłyk to też kebab, tyle że na patyku? A więc dziś mamy dla Was aromatyczne i delikatne szaszłyki, czyli kebaby z mięsa i warzyw.

Czas: 60 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

Szaszłyk to też kebab

W Polsce kebab kojarzony jest głównie ze skrawkami wołowiny ciętymi z ogromnego, obracającego się przy eklektycznym grillu kawału mięsa lub ze skrawkami kurczaka podanego z surówką w chlebku pitta. Szaszłyk jest zwykle uznawany za coś zupełnie innego: kawałki mięsa przedzielonego warzywami, upieczone najczęściej na grillu. Tymczasem i jedno i drugie do kebab.

Doner kebab i shish kebab

Kebab wywodzi się z Turcji, ale korzenie ma znacznie głębiej, w epoce sprzed pojawienia się w Azji Turków Osmańskich w średniowieczu. Pochodzi z Persji, gdzie niewielkie kawałki mięsa nadziewano na szpikulce, żeby szybciej je upiec (co było ważne na terenach generalnie pozbawionych drewna) i nie zatłuścić pucharu z winem :-). Kebab serwowany był jako przekąska do wina, którą wygodnie można było jeść rękami.
Ten sposób pieczenia mięsa przyjął się wzdłuż całego Jedwabnego Szlaku. Na Bliskim Wschodzie znany jest jako shish, od słowa miecz, szpikulec. Na Kaukazie występuje pod nazwa shashlik, co jest prostym tłumaczeniem słowa shish. W Indonezji znany jest jako satay, a jego ślady można odnaleźć w Japonii, gdzie technika pieczenia na szpadelkach nazywa się yakitori. Wiedzieliście to wszystko? Fascynujące, prawda?
Szaszłyki stały się bardzo popularne w krajach dawnego Bloku Wschodniego, gdzie trafiły ze Związku Radzieckiego (kto jeszcze dzisiaj pamięta tę nazwę!). W Rosji stały się bardzo modne tuż przed I wojną światową i podawane byku w eleganckich restauracjach Petersburga. Dzisiaj jest to jedno z najpopularniejszych grillowych dań w Polsce.

Obracający się kebab

Jak widać szaszłyk to kebab, tyle że na patyku. Z kolei doner kebab pochodzi z Turcji, jest daniem znacznie młodszym, wymyślonym w XIX w. Nazwa pochodzi od słowa „obracać”, „kręcić”, co opisuje technikę przyrządzania mięsa, czyli powolne grillowanie z każdej strony na obracającym się ruszcie.

Uff, tyle z historii kebaba… Wspominamy o niej dlatego, że dyskutowaliśmy (eufemizm) z Agnieszką, czy danie, które Wam proponujemy to kebab, czy szaszłyk. Agnieszka twierdziła, że szaszłyk, ja że kebab. Jak się okazało, obydwoje mieliśmy rację.
Przepis pochodzi z serwisu saveour.com, a został spisany przez szefową działu testów kulinarnych Farideh Sadeghin, która nauczyła się go od ojca. Kluczowa w tym daniu jest marynata z soku cytryny i przypraw, w tym szafranu. Możecie go pominąć, choć bardzo aromatyzuje mięso. Ponieważ marynata jest cytrynowa nie trzymajcie w niej kurczaka dłużej niż pół godziny, żeby kwasek nie ściął zanadto białka w mięsie.

 

Składniki:

  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka lub dwie małe
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 cukinia
  • Kilka małych ziemniaków
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • Szczypta szafranu
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 mała żółta cebula
  • Sok z 2 cytryn

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Wymieszaj w głębokiej misie składniki marynaty. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, zanurz w marynacie. Odstaw na nie więcej niż 30 minut.

Krok 2
W międzyczasie ziemniaki pokrój na sporej wielkości kawałki, zalej wodą i gotuj około 10 minut, aż będą miękkie ale nadal bardzo zwarte. Odcedź. Wrzuć do nich łyżeczkę masła, 1/2 łyżeczki oregano, posól, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 3
Pokrój cukinię w kawałki, polej olejem, wymieszaj, posyp tymiankiem, posól i nadziej na patyki do szaszłyków. Nadziej na patyki pomidorki, ziemniaki i kurczaka. Przełóż na ruszt lub blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.

Krok 4
W tym czasie przygotuj kuskus według tego przepisu.
Podawaj kebaby i warzywne szaszłyki z kuskusem.

Smacznego!