Jak dobrze upiec kaczkę – żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku.

Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia
Poziom trudności: Łatwe

jak dobrze upiec kaczkę

Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne

Jak dobrze upiec kaczkę, żeby wyglądała jak na zdjęciu powyżej i smakowała jeszcze lepiej? Sekret tkwi przede wszystkim w odpowiednim czasie pieczenia (dobranym do wagi ptaka) i dobrze ustawionej temperaturze. Pamiętajcie też, że przed pieczeniem kaczkę trzeba odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Za to z pieca nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie. No to dzieła. Pójdzie gładko – zobaczycie!

JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA

  • Nadziewamy kaczkę jabłkami,  żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso
  • Przyprawioną i nafaszerowaną kaczkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę
  • Na 40 minut przed włożeniem do piekarnika, wyciągamy kaczkę z lodówki,  żeby ogrzała się do pokojowej temperatury
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termo obiegiem, po pól godziny temperaturę będziemy zmniejszać
  • Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin
  • W trakcie pieczenia obracamy kaczkę i odlewamy tłuszcz

Składniki:

  • Kaczka o wadze do 2 kg, najlepiej gatunku Barbarie
  • 4 średniej wielkości jabłka (najlepsze są złote renety, szare renety lub antonówki), plus 2 dodatkowe, pieczone osobno, do podania obok kaczki
  • 3 łyżki soli
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1 

Myjemy kaczkę pod zimną wodą. Osuszamy ręcznikiem. Ze środka usuwamy tłuszcz, jeśli tam został. Dokładnie nacieramy kaczkę solą z zewnątrz i od środka. Potem nacieramy majerankiem i pieprzem. Odkładamy.

Krok 2

Myjemy jabłka, osuszamy i kroimy w ósemki. Posypujemy majerankiem i nadziewamy nimi kaczkę. Otwór spinamy wykałaczkami i sznurujemy sznurkiem. Chodzi o to, żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso.
Odstawiamy kaczkę na co najmniej godzinę.
Przygotowania do pieczenia kaczki na obiad najlepiej wykonać np. w świąteczny, niedzielny poranek, na kilka godzin przed rozpoczęciem pieczenia, żeby kaczka ładnie skruszała i nabrała zapachu przypraw i jabłek.

Krok 3

Kaczkę trzymamy w lodówce. Na 40 minut przed włożenie do piekarnika, wyciągamy z chłodni, żeby ociepliła się do pokojowej temperatury.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termo obiegiem. Wstawiamy kaczkę. Czas pieczenia tuszki o wadze 2 kg wynosi około 2,5 godzin.
Kaczkę pieczemy w następujący sposób: pół godziny piersiami do góry. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Wyciągamy ptaka z pieca i odlewamy tłuszcz. Obracamy na bok i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się ładnie podpiecze. Znowu zlewamy tłuszcz i przekręcamy kaczkę na brzuch na kolejny kwadrans. Potem znowu przekładamy ją na bok na kolejne 15 minut. Łącznie wychodzi nam 45 minut obracania.

Potem znów układamy kaczkę na plecy i zostawiamy tak do końca pieczenia (jeszcze godzinę). Dzięki tej procedurze uzyskujemy pyszną, mocno brązową kaczkę, z chrupiącą skórką i mięciutkim, soczystym mięsem, pachnącym jabłkami.
Jeśli macie brytfankę z kratką, nie musicie przejmować się zlewaniem tłuszczu.

Generalnie, jeśli nie chce się Wam obracać kaczki, możecie ją spokojnie zostawić na godzinę piersiami do góry, potem przewrócić na brzuch, podpiec z pół godziny plecy i znowu wrócić do pozycji wyjściowej. Też ładnie się upiecze. Po godzinie pieczenia nakłuwamy ptaka nożem – przy udach i przy skrzydełkach żeby wypuścić z niego tłuszcz.

Krok 5

Na 15 minut przed końcem pieczenia wkładamy do piekarnika umyte i osuszone jabłka, które podamy później do obiadu. Przed włożeniem ich do pieca można wyciąć z nich gniazda nasienne (dobieramy się do nich od strony ogonka), żeby po upieczeniu w ich miejsce włożyć odrobinę dżemu żurawinowego.

Po wyciągnięciu kaczki z pieca szczelnie przykrywamy ją folią aluminiową. Chodzi o to, żeby pieczyste nieco ostygło, a soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.

Pycha!

jak dobrze upiec kaczkę

  • Agata Kortyka

    Jest przepyszna, przynajmniej tak wygląda :), ale jeszcze jak ktoś by chciał mi ją upiec :(.

    • Oj! Ale to wcale nie jest takie trudne ani pracochłonne. Widzę, że na zdjęciu jestescie we dwoje – to moze razem?😀😀

  • Kasia Goch

    Nie lubiłam jeść kaczki, bo jakoś zawsze trafiała mi się taka o smaku podeszwy. Może kiedyś sama się skuszę i zrobię ją według Twojego przepisu i uda mi się uzyskać soczyste mięso.

    • Rozumiem Cię – naprawdę trudno jest trafić na dobrze zrobioną kaczkę. Mnie smakuje tylko ta, którą robimy w domu, raz udało mi się zjesc rownie dobrą – w bardzo dobrej restauracji. W razie gdybys się zdecydowała i potrzebowała porady – daj znac pierwszy raz z kaczką moze byc stresujący 😀

  • Sandra Kurzawa

    Nigdy nawet nie robilam podejscia do kaczki. A na zdjeciu wyglada tak apetycznie….

    • Warto spróbować – nie jest to takie trudne, a efekt moze byc oszałamiający 😀