Pięć przepisów na faszerowany drób: kurczak z wątróbką, z nadzieniem z chleba, z farszem z kaszy, pistacji i żurawiny, kaczka z jabłkami i gęś z kaszą. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić na świąteczny obiad to te dania sprawdzą się doskonale.

Pieczony kurczak nadziewany wątróbką 

Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. To chyba nasz ulubiony przepis na niedzielny i świąteczny obiad.

Zobacz przepis

Kurczak faszerowany chlebem

Bardzo prosty przepis na pyszny farsz do kurczaka. Aż trudno uwierzyć, że czerstwy chleb przesmażony z cebulką, wymieszany z jajkiem i mlekiem może zmienić się w tak smakowity dodatek do pieczystego. Składniki farszu wyglądają skromnie, ale uwierzcie, że danie będzie pięknie wyglądało na świątecznym stole.

Zobacz przepis

Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną

Faszerowany kurczak to najlepszy pomysł na duży niedzielny, świąteczny, rodzinny obiad, kiedy pieczystym trzeba obdzielić kilka osób. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka.
W takiej sytuacji zbawienny jest właśnie farsz, który nie tylko powiększa pulę do podziału, ale uatrakcyjnia cały obiad, ponieważ każdy chce spróbować nadzienia.

Zobacz przepis

Pieczona kaczka z jabłkami

t na Jak Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Idealne danie na Boże Narodzenie i na Wielkanoc!

Zobacz przepis

Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 

Jak dobrze upiec gęś i czy jest przy tym dużo pracy? To prawda, że gęś piecze się długo, ale za to przez większość czasu w ogóle nie musicie do niej zaglądać (choć pewnie będziecie chcieli, bo niesamowity aromat rozchodzący się po domu sprawi, że będziecie krążyć wokół piekarnika ;-)). Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami, przyrządzona według tego przepisu, to idealne danie na świąteczny obiad. Będzie złota, pachnąca, upieczona na chrupko.

Zobacz przepis

Leave a Reply