Ten makaron z mąki gryczanej naprawdę jest super szybki! W 15 minut zrobisz doskonałe, orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia, na ciepło i na zimno. Taka magia.

Makaron z mąki gryczanej

Makaron soba specjalnie wyględny nie jest i przy spaghetti prezentuje się jak Kopciuszek przy Barbie: brunatny, matowy, dziwny jakiś. Ale dajcie mu szansę, ugotujcie a zmienicie o nim zdanie. Soba ma charakter – to na pewno. O ile pszenne pasty są zazwyczaj lekko słodkie, to japoński makaron z mąki gryczanej ma posmak lekkiej goryczy, jakby spalenizny, która tylko dodaje mu uroku. Soba  często zawiera dodatek mąki pszennej – jeśli szukacie makaronu bezglutenowego sprawdźcie dokładnie skład. Oprócz tego ma mnóstwo pozytywnych walorów żywieniowych, z których wymienić warto chociażby dużą zawartość błonnika, dzięki czemu daje poczucie sytości, choć jest lekkostrawny.
Przepis na dzisiejsze danie jest rozszerzoną wersją przepisu z bloga NaturallyElla.com, którego autorka jest znaną propagatorką wegańskiej kuchni. My makaron z mąki gryczanej w jej wykonaniu wzbogaciliśmy o krewetki i rzodkiewki. Jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je kurczakiem, albo w ogóle pominąć, też będzie pysznie.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: dla 3-4 osób

makaron z mąki gryczanej

Składniki:

  • 300 g makaronu soba lub makaronu z mąki gryczanej
  • 250 g krewetek surowych lub obgotowanych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu
  • Mała cukinia
  • Pęczek rzodkiewki
  • 4 łyżki sezamu
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj wodę, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (3-4 minuty). Odcedź, odstaw.

Krok 2
Rozgrzej patelnię, wysyp na nią sezam i praż przez 2 minuty. Ściągnij z patelni i odstaw.

Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła. Kiedy zacznie się pienić dodaj 2 ząbki czosnku, zamieszaj, przesmaż przez kilkanaście sekund, dodaj krewetki, smaż około 2 minut. Ściągnij z patelni.

Krok 4
Wlej na patelnię olej, rozgrzej, dodaj pozostały czosnek oraz imbir. Smaż minutę. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, a po chwili cukinię pociętą w julienne, albo cienkie paski.

Krok 5
Wlej do warzyw na patelni sos sojowy, wodę i miód. Duś przez 3-4 minuty. Dodaj do sosu makaron soba i krewetki. Wymieszaj. Podawaj makaron posypany sezamem i siekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Leave a Reply