Pachnąca, zdrowa i niezwykle pożywna zupa z soczewicy do zrobienia w pół godziny! Najpiękniejsze jest w niej to, że właściwie robi się sama.

Samogotująca zupa z soczewicy

Ta zupa z soczewicy na Środkowym Wschodzie nazywana jest Chorbat el Ads, czyli „samo-gotująca się”. I rzeczywiście dużo pracy przy niej nie ma, wystarczy wsypać soczewicę do garnka :-). W standardowej wersji zupa składa się tylko z soczewicy gotowanej w rosole, ale nam spodobała się bardziej rozbudowana wersja z dodatkiem pysznych wołowych (mogą być jagnięce) pulpecików, pieczonych w piecu. Łagodna potrawa zyskuje dzięki temu charakter i staje się jeszcze bardziej pożywna. Przepis jest miksem przepisów z cooking.nytimes.com oraz BBCgoodfood.com.

Przetestuj także inny nasz przepis na czerwoną zupę z soczewicy

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwy

Liczba porcji: dla 4 osób

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (utrzyj w moździerzu 5-6 ziarenek)
  • Szklanka bułki tartej ze świeżego pieczywa (zmiksowane 2 kromki chleba)
  • 1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki soli

Zupa:

  • 8 szklanek rosołu drobiowego
  • 2 marchewki posiekane w talarki
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • Zmiażdżony i roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka oleju
  • Sok z połowy limonki lub cytryny
  • Opcjonalnie duża garść makaronu „anielskie włosy” (najcieńszy makaron spaghetti nr 1)
  • Świeże zioła do posypania

Przygotowanie:

Krok 1
Przepłucz pod zimną wodą soczewicę. Rozgrzej łyżeczkę oleju w garnku, dodaj czosnek, kumin i kurkumę. Smaż przez minutę. Dodaj soczewicę, zamieszaj i chwilkę smaż. Wlej bulion, dodaj marchew i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj pulpeciki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Włóż do miksera mięso, sól, pieprz, ziele angielskie, posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i cebule i zmiksuj na gładką masę. Rękami zwilżonymi olejem formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Wyłóż na tackę do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij pulpeciki i przełóż na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z tłuszczu.

Krok 3
Włóż do zupy makaron i pulpeciki. Gotuj chwilę, aż makron zmięknie. Przed podaniem przypraw sokiem z wyciśniętej cytryny. Posyp zieleniną.

Smacznego!

Leave a Reply