Bardzo szybki przepis na pachnące danie chińskie pełne warzyw i dobrze doprawionego mięsa. Można je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Z noodlami dobrze smakuje na zimno i na ciepło.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Zamiast mielonego

Mielony nazywany był kiedyś „przeglądem tygodnia”, bo stołówkowi kucharze wrzucali do kotleta wszystko czego wcześniej nie udało się sprzedać. Mielony długo nie miał dobrej prasy, choć to przecież smakowity kawałek mięsa. Czasem jednak warto spróbować czegoś innego, nowego i zamiast mielonego inaczej spożytkować mielone mięso. Sposobów jest mnóstwo, a najwięcej znajdziecie ich w kuchni azjatyckiej, która obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie z mielonym mięsem, zesmażonym z czosnkiem i imbirem oraz warzywami – wieprzowinę na ostro. Całość  zrobicie w czasie jaki potrzeba na ugotowanie ryżu. Zamiast niego możecie użyć makaronu ryżowego, którego przygotowanie zajmuje kilka minut.

Poziom ostrości  potrawy to kwestia indywidualnych preferencji. Możecie dodać więcej lub mniej papryczki chilli. Naprawdę warto sięgnąć po taki przepisów i zrobić zamiast nieśmiertelnego mielonego.

Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com

Polecamy Wam również przepis na pyszne panissa risotto z mieloną wieprzowiną

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku posiekane w plastry
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • ½ małej żółtej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ małej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ pęczka rzodkiewek pokrojonych w plastry
  • Kilka różyczek brokuła
  • Mała papryczka chili drobno pokrojona (1 łyżka)
  • Garść posiekanego szczypiorku
  • Garść kolendry
  • ½ łyżeczki oleju
  • 1 niepełna szklanka ryżu

Sos do ryżu

  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub zwykłego (jeśli używasz zwykłego, dodaj do sosu łyżeczkę sezamu)
  • ½ łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj w garnku dwie szklanki wody. Przepłucz ryż pod zimną wodą (zobacz przepis jak gotować ryż), wsyp do wrzącej wody, przykryj, zmniejsz temperaturę do minimum, gotuj 18 minut.

Krok 2
W międzyczasie przygotuj sos: wlej do miseczki po łyżce octu ryżowego, balsamicznego, sosu sojowego, oleju sezamowego. Wsyp pół łyżeczki cukru i wymieszaj całość aż cukier się rozpuści. Wlej sos do ugotowanego ryżu i dobrze wymieszaj.

Krok 3
Rozgrzej mocno patelnię, wlej na nią pół łyżeczki oleju. Po chwili wyłóż na patelnię mielone mięso. Smaż rozdrabniając szpatułką, aż mięso zbrązowieje. Dodaj pół łyżeczki soli, 2 posiekane ząbki czosnku i łyżkę tartego imbiru. Wymieszaj całość. Dodaj papryki pokrojone w kostkę, plastry rzodkiewki, papryczkę chili i różyczki brokuła. Smaż wszystko 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Na koniec dodaj posiekany szczypior i kolendrę. Dopraw do smaku sosem sojowym.
Podawaj z gotowanym ryżem.

Leave a Reply