Sycące i pachnące przyprawami wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera, które pokocha również każdy miłośnik tradycyjnego hamburgera.

Co zamiast fast food – wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera

wegetariański burger z cieciorki i koziego sera

Jeśli chodzi za Wami hamburger, zamiast fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera. Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy, lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Można go podać dokładnie w tak sam sposób jak wersję mięsną, czyli z wysmażonym boczkiem, cebulą, ogórkiem kiszonym i keczupem. Lepiej jednak smakuje w wersji wege:)

Trzeba przyznać, że ten oryginalny kotlet jest niezwykle aromatyczny, konkretny w smaku i bardzo sycący. Polecamy wszystkim, którzy z dystansem patrzą na wegetariańskie burgery. My też długo uważaliśmy, że tak jak nie ma jarskich steków, tak nie istnieją niemięsne burgery. Grubo (ale niekalorycznie) się myliliśmy!

Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

To ulubiony burger Agnieszki z rukolą, kalrepką i szalotką (wyglada jak zblazowany malarz francuski w berecie z końca XIX w.:)

Czas: 30 minut

Szacowany koszt dla  osób:

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
  • 100 g koziego sera
  • Jajko
  • 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej
  • Pietruszka korzeniowa
  • Pół ząbka czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • Olej do smażenia
  • 4 bułki z mąki pełnoziarnistej
  • 1 mała cebula
  • Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp
  • Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie)
wegetarianskie burgery z cieciorki i koziego sera
Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza z mieszkają kapusty czerwonej, cukini, papryki i marchewki.

Przygotowanie:

Krok 1

Cieciorkę miksujemy na gładką masę. Jeśli używacie konserwowej odsaczcie ją dobrze z płynu. Dodajemy drobno startą na tarce pietruszkę, utarty ząbek czosnku i rozgnieciony kozi ser. Sypiemy przyprawy: 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu. Mieszamy.

Do masy wbijamy jajko i znów mieszamy.

Jeśli masa jest za luźna, rzadka, odstawiamy do lodówki, żeby stężała.

Krok 2

Rozsypujemy na blacie mąkę (lub bułkę tartą) – 2-3 łyżki, obtaczamy w niej masę cieciorkową i formujemy zgrabne kotlety.

Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera
Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – przed…

Krok 3

Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, kładziemy na nim burgery i smażymy na złoto, około 2 minut z każdej strony.

…i po usmażeniu.

Podajemy w bułce stostowanej na patelni z sałatą, krążkami cebulii, sosem pomidorowym lub keczupem. Burgery można zabrać do pracy i podgrzać w mikrofali.

Smacznego!

Leave a Reply