Najbardziej popularne szwedzkie danie, znane na całym świecie dzięki Ikei, która serwuje w każdym swoim barze kottbullar mit potasisom. Szwedzkie pulpety koniecznie trzeba podawać właśnie z ziemniakami pure i oczywiście z konfiturą z brusznicy.

Czas: Około 40 minut

Poziom trudności: Raczej łatwe

Liczba porcji: 4-6

 

Na początku maja 2018 r. na oficjalnym koncie twitterowym Szwecji pojawił się komunikat: „Pulpety szwedzkie bazują na przepisie przywiezionym z Turcji do domu przez króla Karola XII na początku 18 wieku. Trzymajmy się faktów”. Danie równie szwedzkie jak Ikea i ABBA, kultowa potrawa kraju, który jest kulinarną pustynią, jeśli chodzi o rodzime potrawy!!! Prawdziwy szok i niedowierzanie.

Jak się okazuje historycy dogrzebali się do informacji, że Karol XII (czarny charakter naszej polskiej historii, który niemało przyczynił się do upadku Rzeczpospolitej) z pięcioletniego wygnania w Kiszyniowie w Mołdawii, należącej wówczas do Turcji, przywiózł do Szwecji kawę, faszerowaną kapustę i pulpety właśnie. Szwedzi o tyle zmodyfikowali turecki przepis, że mięsne kulki podają w sosie, a Turcy zjadają saute.

Mogłoby się wydawać, że ta cała heca z tureckim pochodzeniem pulpetów to zawracanie głowy, przecież to tylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona, ale, trzeba to powiedzieć głośno, nie jest to też potrawa trywialna. Kto robił w życiu pulpety nie raz i nie dwa, ale nigdy nie robił pulpetów szwedzkich to przekona się, że nie wiedział wszystkiego o mięsnych kulkach.

Trzy kluczowe składniki pulpetów

Szczerze polecamy Wam przepis na oryginalne pulpety szwedzkie, danie znane na całym świecie, a w każdym razie wszędzie tam, gdzie działa Ikea, największy ambasador Szwecji, która serwuje potrawę pod każdą szerokością geograficzną.
Minęło sporo czasu od kiedy ostatni raz jedliśmy ikeowe pulpety, jednak wydaje nam się, że są dość odległe od tego, co zrobiliśmy w oparciu o oryginalny przepis z serwisu Saveur.com. Trzy rzeczy, jak się wydaje, są kluczowe w szwedzkich pulpetach: trzeba je robić z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, zamiast bułki tartej dodaje się do nich chleb (bez skórek) namoczony, uwaga, w śmietanie (my użyliśmy śmietany 0 proc.) no i na koniec zawiesisty sos, zrobiony na zasmażce, dla której bazę stanowi cały smak jaki pozostał na patelni ze smażenia pulpetów. To naprawdę są inne pulpety, które zasługują na uwagę!

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba bez skórki
  • 1/3 łyżki zielonego ziela angielskiego
  • ½ szklanki śmietany
  • 1 mała cebula strata na tarce o drobnych oczkach
  • 2-3 szklanki bulionu
  • Sól i pieprz

Pure

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/5 szklanki mleka
  • 10 łyżek masła
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, umyj, zalej zimną wodą, przykryj i gotuj 15 minut lub aż bedą miękkie.

Krok 2
W międzyczasie pokrój kromki chleba w kostkę, zalej śmietaną. Odstaw do nasiąknięcia.

Krok 3
Przełóż wołowinę i wieprzowinę do głębokiej misy. Zetrzyj cebulę na tarce wsyp do mięsa, Dodaj do niego lekko rozkłócone jajko oraz ziele angielskie.

Krok 4
Przełóż do misy z mięsem namoczony chleb. Całość wymieszaj na gładką masę. Posól i popieprz. Lekko zwilżonymi rękami uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Krok 5
Rozgrzej na patelni masło – na początek 3 łyżki, ponieważ pulpety będziesz smażyć partiami, gdyż wszystkie raczej nie zmieszczą się na patelni. Kiedy masło zacznie się pienić wyłóż na nie pulpety. Smaż obracając kulki co jakiś czas, około 10-12 minut. Zdejmij z patelni i odłóż.

Krok 6
Przełóż patelnię z powrotem na palnik. Wsyp na nią 3 łyżki mąki, rozprowadź w sosie po pulpetach i przesmaż chwilę, jak w przypadku klasycznej zasmażki. Następnie wlej na patelnię 2-3 szklanki (w zależności jak gęsty chcesz uzyskać sos) bulionu i rozprowadź w nim zasmażkę, tak żeby powstał zawiesisty sos. Przełóż do niego pulpety i duś chwilę.

Krok 7
Zrób pure. Ziemniaki przepuść przez praskę, albo ubij tłuczkiem do ziemniaków. Wlej do nich mleko i dodaj masło (3-4 łyżki) oraz gałkę muszkatołową. Energicznie wymieszaj całość widelcem. Ziemniaki muszą być gorące podczas ubijania pure. Jeśli są przestygnięte wstaw garnek na mały ogień i ubijaj.
Podawaj pulpety z pure i dżemem z brusznicy.

Leave a Reply