Prosta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi lepi się ciasta, ale mogą być na słodko, wytrawne, z najróżniejszymi nadzieniami. Podobne jest z casserole – to tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel”, alb patelnię.

Casserole jest daniem jednogarnkowym, duszonym, lu zapiekanym, najczęściej na bazie gotowanego ryżu, warzyw, sera. Tak jest w kontynentalnej Europie i USA. W Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka.

Kryzysowe danie

Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie casserole występuje głównie w kuchni hiszpańskiej i francuskiej, choć są tacy, którzy uważają, że casserole to również włoska lasagna i grecka musaka.

Szczególnym uczuciem darzą casserole Amerykanie, co ma swoje głębokie uzasadnienie historyczne i psychologiczne. Dania jednogarnkowe były szalenie popularne w latach Wielkiej Depresji, czyli kryzysu lat 1929-35, pozwalając przeżyć ciężkie czasy nie jednej rodzinie.

Casserole to wreszcie świetny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, upieczonego lub ugotowanego kawałka mięsa. Wystarczy dodać do nich trochę warzyw, sera, zapiec i danie gotowe.

Casserole ze słoika

My dzisiaj proponujemy Wam danie „jednosłoikowe” – to nasz stały patent na zapiekanki. Pakujesz składniki do słoika, zapiekasz, studzisz, zamykasz i zabierasz na lancz do pracy. Więcej o zasadach pieczenia w słoiku przeczytacie tutaj.

Przepis pochodzi z bloga FitMenCook.

Składniki:

  • 2 polędwiczki indycze
  • Szklanka jogurtu greckiego
  • Kulka mozzarelli
  • ½ szklanki ryżu
  • ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej
  • 1 główka brokuła
  • 1 mała czerwona cebula
  • Kilka łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Przepłucz ryż i kaszę pod zimną woda. Zagotuj w garnku 2,5 szklanki wody. Wsyp do wrzątku ryż i kaszę. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 18 minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź.

Krok 2
Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie gotowe.

Krok 3
Brokuła podziel na różyczki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź.

Krok 4
Nastaw piekaranik na 180 stopni.
Wymieszaj w głębokiej misie ryż kaszą, indykiem, brokułem i drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia.

Leave a Reply