Doskonały patent na aromatyczne skrzydełka bez marynaty, macerowania i przyprawiania. Wszystko załatwia aromatyczna glazura na bazie super zdrowego masła orzechowego!

Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 35-40 minut

Liczba porcji: 2

To jedno z naszych większych kulinarnych odkryć. Bardzo lubimy pieczone skrzydełka, ale żeby miały smak wymagają dobrego przyprawienia lub macerowania w przyprawach. Potem trzeba je dobrze wypiec. Tymczasem wcale nie trzeba się napracować, żeby upiec pyszne skrzydełka. Sprawa jest niesamowicie prosta: skrzydełka trzeba na samym finiszu, kiedy są już upieczone, zanurzyć w aromatycznej glazurze, potem wstawić do piekarnika na wielki finał, żeby ładnie się upiekły. I gotowe. Nie trzeba ich wcześniej doprawiać niczym specjalnym poza solą i pieprzem. Skrzydełka są chrupiące, aromatyczne, z delikatnym posmakiem masła orzechowego, który jest jednak subtelny i nie dominuje całości.

W bardzo podobny sposób można zrobić skrzydełka z domowym sosem barbecue. Tu również pod koniec pieczenia trzeba mięso obtoczyć w glazurze. Tym razem zrobionej na bazie sosu BBQ.

Przepis na kurczaka w glazurze z masła orzechowego jest autorstwa Marka Bittmana.

Składniki:

  • 8 skrzydełek
  • Sól i pieprz do smaku

Glazura

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ¼ szklanki mleka kokosowego (mniej lub więcej, w zależności od potrzeb)

Przygotowanie:

Krok 1

Odetnij końcówki skrzydełek. Posól i popieprz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż skrzydełka na blaszkę do pieczenia, skórką do góry. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Przewróć skrzydełka na drugą stronę. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Krok 2

Wymieszaj składniki glazury w dużej misie. Najpierw w 4 łyżkach masła orzechowego rozprowadź łyżkę sosu sojowego, sosu rybnego i dwie łyżki soku z cytryny oraz łyżeczkę miodu. Dolewaj stopniowo mleko kokosowe. Glazura powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Włóż do niej skrzydełka i dokładnie obtocz w glazurze. Wstaw do piekarnia na 5-10 minut aż glazura ładnie się zrumieni.

Leave a Reply