Ryż z pesto i groszkiem, czyli risi e bisi – tradycyjne weneckie danie, lekko przekręcone, niesamowicie smaczne i proste. Do zrobienia w czasie potrzebnym na ugotowanie ryżu.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: bardzo łatwy

Liczba porcji: 2 solidne

ryż z pesto i groszkiem - risi e bisi

Mrożony groszek jak ze strączka

25 kwietnia, w dzień św. Marka, Wenecjanie gotują w bulionie ryż arborio z zielonym groszkiem i panchettą. Do garnków trafia pierwszy, najsłodszy groszek, który ledwie związał się w strączkach. U nas o tej porze roku groszek ledwie zdąży wykiełkować z ziemi… Na szczęście przez cały rok można kupić groszek mrożony. Nie obawiajcie się go – dzięki odpowiedniej technologii obróbki, która nie pozbawia go wartościowych elementów odżywczych, to produkt zdrowy i smaczny. Jak to wygląda? Groszek jest krótko obgotowywany, a następnie szybko zamrażany w bardzo niskiej temperaturze. Tak przygotowany nie wymaga już później gotowania. Wystarczy przelać go wrzątkiem, chwilę potrzymać w gorące wodzie, albo po prostu wymieszać z gorącym ryżem, jak to jest w naszym przepisie.

Mniej kaloryczna wersja

Nasza wersja risi e bisi mocno odstaje od oryginału, ale jest zdrowsza i, naszym zdaniem (niech nas Wenecjanie przeklną!), smaczniejsza. Z pietruszkowym, kremowym pesto i słodkim groszkiem, ale za to bez kalorycznej panchetty i bulionu.

Danie inspirowane jest tym przepisem na orzo z groszkiem i pesto. 

Podajemy dwa sposoby zrobienia ryżu z groszkiem: zupełnie prawie nie wymagający zachodu, dla zapracowanych i tych którzy nie mają czasu oraz przepis dla mniej leniwych:) Pierwszy polega na ugotowaniu ryżu, drugi na zrobieniu risotto. Obydwa patenty są smaczne!

Składniki:

  • Szklanka ryżu
  • Szklanka groszku
  • Pęczek pietruszki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Włóż ryż do rondla i zalej dwiema szklankami wody, przykryj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem 18 minut. Odkryj ryż, przemieszaj widelcem. Dodaj mrożony groszek, znowu przemieszaj i przykryj rondel pokrywką. 

Krok 2

W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj pietruszkę z cytryną, oliwą, parmezanem i czosnkiem. Wymieszaj z ryżem i groszkiem. Podawaj z tartym parmezanem.

Wersja dla mniej leniwych:)

Krok 1

Kilkakrotnie przepłucz ryż w zimnej wodzie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią ryż i smaż mieszając aż ziarenka zrobią się szkliste. Następnie zalej ryż szklanką wina, podkręć temperaturę, zagotuj wino i gotuj aż odparuje. Wtedy zalej ryż niepełną szklanką bulionu i gotuj na średnim ogniu aż ryż wchłonie wilgoć. Wtedy dodaj kolejną porcję wody. Znowu odczekaj aż płyn wniknie w ryż. Powtarzaj czynność 3-4 razy aż ryż będzie ugotowany al dente.

Krok 2

Zrób pesto i wymieszaj z risotto.

Smacznego, albo jak mówią Włosi buon appetito!