Prosty przepis na proste danie. Kurczak, ryż i warzywa. Dzięki prostemu trickowi i dwóm przyprawami standardowa trójca zmienia się w niestandardowy obiad.

Czas na przygotowanie: 5 minut

Czas na gotowanie: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Prostota tego dania jest równie ujmująca jak jego smak. To nie są zwykłe kotlety drobiowe, ani zwykły ryż. Wszystko za sprawą przypraw, a głównie papryki wędzonej, którą przyprawiamy kurczaka. Wędzona papryka to rzecz absolutnie genialna, charakterna, mocno wyczuwalna i dosadna w smaku, zupełnie różna od dość mdłej słodkiej papryki sproszkowanej. Do niedawna nie było jej w sklepach, ostatnio pojawiła się również w dyskontach za co chwała dystrybutorom tego produkty, który dotąd był w Polsce czymś rzadko spotykanym. Jeśli gdzieś zauważycie wędzoną paprykę bierzcie w dużych ilościach, bo dobrze jest ją mieć w kuchni. Nadaje ona potrawom dymnego posmaku i zapachu i świetnie nadaje się do przyprawiania kurczaka, np. panierowanego a la milanese. W tym daniu, z poledwiczkami drobiowymi, sprawdza się doskonale.

Jak dobrze ugotować ryż

Drugim czynnikiem poprawiającym jakość i walory smakowe tego dania jest ryż a la pilaf. Już pisaliśmy, że ryż nie należy do naszych ulubionych bohaterów kulinarnych, wolimy kasze i makarony, ale od czasu do czasu również i on jest w menu. Kiedy trafia do jadłospisu najczęściej przygotowujemy go właśnie w ten sposób: krótko przesmażany na maśle z cebulką i później gotowany z tymiankiem i liściem laurowym. Polecamy ten patent, który podpatrzyliśmy w NY Timesie. W daniu użyliśmy ryżu brązowego, którego gotuje się dłużej: 20-25 minut, biały jest gotowy dokładnie po 18 minutach.

Składniki:

  • 300 g polędwiczek drobiowych
  • 100 g ryżu (szklanka)
  • 300 g groszku cukrowego
  • Mała cukinia
  • 1/2 brokuła
  • Mała cebula

Przyprawy

  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (lub zwykłej sproszkowanej papryki)
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła 

Przygotowanie:

Krok 1

Zamarynuj mięso. Posyp łyżeczką czosnku, papryki wędzonej i soli. Popieprz, polej łyżeczką oleju. Wymieszaj i odstaw.

Mięso możesz zamarynować w pojemniku, jeśli kupiłeś pakowane polędwiczki. Jeśli na wagę, przełóż do naczynia i tam przypraw.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu łyżkę masła. Pokrój drobno cebulkę i wrzuć na tłuszcz. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli – 5 minut. Wsyp do rondla ryż, zamieszaj. Smaż przez 2 minuty. Dodaj łyżeczkę tymianku, liść laurowy, zalej 2 szklankami wody, przykryj, zagotuj, potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut.

Krok 3

Zagotuj w garnku 2 litry wody, posól. Do wrzątku wrzuć groszek i pokrojony w różyczki brokuł. Gotuj 5 minut albo do czasu aż groszek zmięknie i będzie al dente.

Krok 4

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wyłóż polędwiczki. Smaż 2 minuty, pilnuj żeby mięso się nie spaliło. Przywróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.

Krok 5

Przemieszaj widelcem ugotowany ryż, posól. Podawaj z polędwiczkami, brokułem, groszkiem cukrowym i pokrojoną w cienkie paski albo julienne cukinią.

Leave a Reply