Wystarczy suchy chleb, garść pomidorków i sałata. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego pieczywa. Genialnie prosty przepis na super sałatkę.

Włoski pomysł na sałatkę z XVI wieku

pomysł na sałatkę

Panzanella jest daniem absolutnie wyjątkowym, prostym w przygotowaniu i niezwykle smacznym. Jest to również doskonały patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

Przed wiekami piekarze nie znali takiego wynalazku jak konserwanty, dlatego chleb trzeba było zjeść póki był świeży. Czerstwy zazwyczaj moczono w mleku, a później zapiekano. Tak powstały french tosts (polecamy nasz przepis na szarlotkę z chleba). We Włoszech czerstwe pieczywo, z oliwą, sałatą i cebulą było potrawą ludzi ubogich, jedzoną już prawdopodobnie w czasach Etrusków. Do dzisiaj trwa spór o pochodzenie przepisu między Toskanią, Lacjum i Umbrią. Toskańczycy roszczą sobie największe pretensje, powołując się na udokumentowane źródło. Florencki  malarz Agnolio Bronzino w „Odzie do cebuli” pisał w 1500 r.:

„Un’insalata di Cipolla trita
Con la porcellanetta e cetriuoli
Vince ogn’altro piacer di questa vita”.

Sałatka z chleba, ze szczypiorem, sałatą i świeżym ogórkiem przewyższa wszystkie przyjemności życia.

Agnolio Bronzino (artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) sugerował ponadto, żeby sałatkę wzmocnić bazylią i „rucchettą” (nie mamy pojęcia co to za składnik). Nieco później, kiedy w Europie pojawiły się pomidory, to one właśnie, obok chleba, stały się jednym z fundamentów sałatki chlebowej.

Panzanella w nowym wydaniu

My zrobiliśmy panzanellę w trochę innej wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie.

Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego, które wystarczy stostować, albo podpiec w piekarniku (w przepisie wyjaśniamy jak to zrobić). Do sałatki możecie dodać dowolny chleb, lecz prawda jest taka, że najlepiej smakuje chleb włoski – zrobiony na oliwie, pachnący i sam w sobie, bez żadnych dodatków, pyszny.

Panzanella doskonale sprawdzi się w roli lanczu na wynos. Świetnie smakuje świeżo podana, ale można ją spokojnie zapakować do szczelnych pojemników i zabrać do pracy. Z naszych obserwacji wynika, że nawet zrobiona dzień wcześniej smakuje pysznie. Wbrew naszym obawom sałata wcale nie zwiędła, chleb zachował chrupkość, a wszystkie smaki stały się jeszcze bardziej intensywne.

Pomysł na sałatkę zaczerpnęliśmy z seriouseats.com, jednego z naszych ulubionych serwisów kulinarnych, gdzie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów. Sprawdzonych, bo cała koncepcja serwisu polega na testowaniu różnych receptur i szukaniu tej najlepszej.

Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczna porcji: 2

Składniki:

  • 2 duże pomidory lub 2 garści słodkich pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała sałata rzymska lub dwie garści dowolnej sałaty lub mieszanki sałat
  • 4 grube kromki czerstwego pieczywa lub świeżego (najlepszy jest chleb włoski)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój cukinię w półplasterki, bakłażana w plastry, a paprykę w kwadraty. Posól, polej łyżką oliwy, wymieszaj i wstaw do piekarnik pod sam grill. Piecz 10 minut.

Krok 2
Dodaj kromki chleba do piekących się warzyw. Piecz jeszcze przez 3-4 minuty. Uważaj, żeby nie spalić chleba.

Krok 3
Umyj pomidory i przekrój na połówki, przełóż do głębokiej misy, dobrze posól.
Wyciągnij warzywa i chleb z piekarnika. Gorące warzywa przełóż do misy z pomidorkami, wymieszaj. Chleb pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Wymieszaj. Dodaj do misy dużą garść sałaty, polej całość 4 łyżkami dobrej oliwy, jedną łyżką octu balsamicznego i dokładnie wymieszaj całość. Posól i popierz do smaku, dodaj dwie łyżki tartego parmezanu i jeszcze raz wymieszaj. Podawaj od razu.

Buon appetito!

Zobacz inne przepisy na proste, wegetariańskie dania

  • fajna ta sałatka