10 minut i pyszny danie w słodko-słonej glazurze jest gotowe. Żeby zrobić kurczaka teriyaki wystarczą trzy składniki.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej, gdzie zajmuje poczesne miejsce obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego. Właściwe nie jest o potrawa, bo teriyaki to sposób gotowania, przyrządzania jedzenia. Nazwa pochodzi od słów: teri od przymiotnika błyszczący i yaki – grilować, gotować.
Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem.
Daleko pada kopia od oryginału
W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin, rodzaj sfermentownej, lekko alkoholowej, słodkawej przyprawy.
Tak to wygląda w oryginale, natomiast na świecie powstało wiele wariacji na temat teriyaki: z dodatkiem imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu.
W naszej wersji oprócz kurczaka są upieczone na czarno papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka.
W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny.
Leave a Reply