10 minut i pyszny danie w słodko-słonej glazurze jest gotowe. Żeby zrobić kurczaka teriyaki wystarczą trzy składniki.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Jedno z tych dań, które na stałe trafiło do światowej książki kulinarnej, gdzie zajmuje poczesne miejsce obok pizzy, spaghetti, kebaba, zupy pho, pad thai wielu innych potraw, które wyrosły z narodowych kuchni i stały się częścią światowego dziedzictwa kulinarnego. Właściwe nie jest o potrawa, bo teriyaki to sposób gotowania, przyrządzania jedzenia. Nazwa pochodzi od słów: teri od przymiotnika błyszczący i yaki – grilować, gotować.

Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem.

Daleko pada kopia od oryginału

W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa w sosie sojowym, który stopniowo ulega karmelizacji (stąd przymiotnik „błyszczący”), a proces ten wzmacnia dodatek cukru lub miodu. Dla przełamania smaku do teriyaki dodaje się jeszcze albo sake, albo mirin, rodzaj sfermentownej, lekko alkoholowej, słodkawej przyprawy.

Tak to wygląda w oryginale, natomiast na świecie powstało wiele wariacji na temat teriyaki: z dodatkiem imbiru, wina ryżowego, sherry, warzyw i sezamu.

W naszej wersji oprócz kurczaka są upieczone na czarno papryki – dla koloru i zdrowia. Użyliśmy polędwiczek drobiowych, bo są delikatne i szybko się smażą standardowo stosuje się natomiast mięso z udek. Zamiast nich możecie wykorzystać filety z kurczaka lub indyka.

W sklepie możecie kupić gotowy sos teriyaki, ale akurat do tego dania nie jest on potrzebny.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 szklanki sosu sojowego 
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju
  • Sezam do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej mocno patelnię lub wok. Pokrój papryki w paski, wrzuć na patelnię. Smaż do momentu aż zaczną się przypiekać. Zdejmij z patelni i odstaw.

Krok 2

Przełóż patelnię z powrotem na kuchnię. Pokrój polędwiczki w cienkie paski. Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, a gdy się rozgrzeje, wyłóż na niego mięso. Smaż na ostrym ogniu aż kurczak ładnie się zrumieni. Wlej na mięso sos sojowy, zamieszaj a następnie wsyp cukier. Smaż mieszając. Cukier najpierw roztopi się, później zacznie się pienić a na koniec zmieni w emulsję, która powinna otoczyć mięso. Dołóż do kurczaka papryki, wymieszaj całość.

Zdejm patelnię z ognia kiedy sos mocno się zredukuje. Posyp kurczaka nasionami sezamu. 

Podawaj z ryżem i gotowanymi warzywami.

 

Leave a Reply