Bardzo proste, a wykwintne danie. Wystarczy kilka kawałków kurczaka i sos marinara, bardzo łatwy do zrobienia, bo gotuje się sam.

Czas: 50 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Kurczak pod parmezanem jest klasycznym włoskim daniem bardzo łatwym do zrobienia, bo wystarczy mięso zalać dobrym sosem pomidorowym, posypać parmezanem i mozzarellą i zapiec na złoto. Zamiast mięsa drobiowego możecie wykorzystać schabowego lub polędwiczki.

Kurczaka możecie przed usmażeniem zapanierować klasycznie w jajku i bułce, będzie smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny. Wybór należy do Was:)

Jeśli chodzi o sos, to z braku czasu można użyć po prostu passaty doprawionej solą, pieprzem i oregano. Choć warto poświecić trochę czasu i zrobić prosty sos marinara według podanego przepisu. Z podanej ilości składników uzyskacie więcej sosu niż potrzeba do kurczaka pod parmezanem. To co zostanie możecie zamrozić, albo dodać do sosu bolońskiego, albo podać z makaronem spaghetti. Nasz syn uwielbia tę ostatnią opcję:)

Składniki:

  • 6 filetowanych udek z kurczaka (bez kości)
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka tartego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli (250 g)
  • Sól i pieprz do smaku

Sos

  • 2 opakowania passaty pomidorowej (po 400 gr)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Zrób sos. Wlej passatę do rondla, włóż do niej umytą cebulę, liść laurowy, czosnek i łyżkę masła. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut.

Krok 2
Osusz udka ręcznikiem papierowym. Wysyp mąkę do szerokiej misy, obtocz w niej kurczaka. Strząśnij nadmiar mąki.

Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż partiami udka na rozgrzanym tłuszczu po 6 minut z każdej strony. Mięso powinno ładnie się przyrumienić.

Krok 4
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Wyjmij z sosu cebulę, czosnek i liść laurowy. Na dno żaroodpornego naczynia wylej warstwę sosu. Wyłóż na niego udka. Posyp kurczaka połową parmezanu. Przykryj kolejną warstwą sosu. Znowu posyp resztą parmezanu i kawałkami porwanej na małe cząstki mozzarelą. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut aż wierzch się ładnie zrumieni.
Podawaj z ryżem, makaronem i świeżą sałatą.

Leave a Reply