Pyszne i proste danie do błyskawicznego przygotowania. Kucharz zrobił kurczaka Marengo dla głodnego Napoleona w pół godziny. Wy możecie go udusić jeszcze szybciej.

Czas przygotowania: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2 bardzo duże

Wszystko wskazuje na to, że historia powstania tego dania jest całkowicie bajką. Był czerwiec 1800 r. Pod niewielką wsią Marengo, na południe od Mediolanu rozegrała się bitwa między wojskami Napoleona i cesarza austriackiego, bitwa niemal przegrana przez Francuzów. Austriacki marszałek wysłał już do Wiednia kuriera z telegramem, że Napoleon został pokonany.

Ciut się jednak pospieszył. Austriacy przegrali z kretesem, jedna czwarta armii poszła do niewoli, a Napoleon zajął północne Włochy. Francuski wódz był potwornie zmęczony walką, która zaczęła się o 8 rano i trwała do 18. I był bardzo głodny. Zażądał od kucharza, żeby natychmiast podawał obiad. Problem polegał na tym, że tabory z prowiantem utknęły gdzieś po drodze. Kucharz wszedł do Marengo, złapał co było pod ręką i w ciągu pół godziny przyrządził legendarną potrawkę z kurczaka w pomidorach z grzybami i rakami.

Tyle legenda. Badacze tematu udowodnili, że danie nie mogło powstać pod Marengo, bo nie było tam składników występujących w potrawie, poza tym głośno zrobiło się o nim dopiero w dwa lata po bitwie. Prawdopodobnie została ona wymyślona w jednej paryskich restauracji dla uczczenia zwycięstwa Napoleona.

Kurczak według Julii Child

Jakby nie było kuchnia wzbogaciła się o wspaniałe danie tak proste do zrobienia, że trudno uwierzyć. Bardzo szkoda, że tak rzadko pojawia się na polskich stołach, bo jest to potrawa nadzwyczaj smaczna, pełna rozmaitych smaków i aromatów.

Nie ma jednego, kanonicznego wykazu składników kurczaka Marengo, można natrafić na różne ingrediencje. My wzorowaliśmy się na przepisie Julii Child. Zrezygnowaliśmy z jajek sadzonych, często występujących w przepisach na kurczaka Napoleona, bo jak dla nas było to już za dużo dobrego. Zamiast całego kurczaka wykorzystaliśmy też wybrane kawałki mięsa na dodatek bez kości, a to po to, żeby przyspieszyć proces smażenia. Jeśli macie czas przygotujcie danie z kurczaka z kością, sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny.
Na koniec warto jeszcze dodać, że pod Marengo walczyli Polacy z legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. 800 żołnierzy zostało tam na zawsze.

Składniki:

  • 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek
  • 1/2 szklanka mąki
  • 2 szalotki lub jedna duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wytrawnego wina (preferowane białe)
  • Puszka całych pomidorów
  • 8-10 pieczarek
  • 10-12 krewetek surowych
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża szczypta tymianku i oregano
  • Natka pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1
Mięso osusz ręcznikiem papierowym o pokrój na za zgrabne  kawałki. Wysyp mąkę na talerz i obtocz w niej mięso, strząśnij nadmiar. Rozgrzej w szerokim rondlu 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Kiedy masło się zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony.

Krok 2
Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob z dna wszystkie smakowitości jakie przywarły do rondla podczas smażenia. Przykryj i gotuj 10 minut.

Krok 3
Posiekaj 2 szalotki i 2 ząbki czosnku, wsyp do rondla. Smaż chwilę, a następnie wlej do rondla przesiekane pomidory z puszki wraz z płynem. Przypraw łyżką włoskiej przyprawy, zamieszaj, przykryj i duś kolejne 10 minut.

Krok 4
W międzyczasie obierz pieczarki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i łyżkę oleju. Wyłóż na nie całe kapelusze. Posól i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij z patelni.

Krok 5
Obierz krewetki. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i oleju. Wyłóż na tłuszcz krewetki Smaż na dość mocnym ogniu po minucie z każdej strony.

Krok 6
Włóż do rondla z kurczakiem pieczarki i krewetki, dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.
Podawaj z ciemnym pieczywem lub z ryżem.

  • aleksandra chirowska

    wino biale czy czerwone?

    • na pewno wytrawne:) my uzyliśmy baiłe wino, bo jest delikatniejsze, poza tym kurczak duszony w czerwonym winie, pewnie lekko by się zabarwił, a nam zależało, żeby mięso było białe;)

      • aleksandra chirowska

        ok, dziekuje!