Niskokaloryczne danie stworzone na pyszną przekąskę lub jako doskonały zamiennik kanapki pakowanej do pracy na lunch. Przygotowanie sajgonek wymaga trochę precyzji, ale wysiłek się opłaci.

Sajgonki to małe dzieło sztuki, które cieszy nie tylko oko, ale przede wszystkim podniebienie, bo smakuje naprawdę znakomicie. Najlepsze są na wiosnę, jak sama nazwa zresztą wskazuje:) Nasze polskie sajgonki to jedna z tych nazw w stylu fasolka po bretońsku i ryba po grecku. Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako „spring rolls” co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego „chun juan” – wiosenne zawijasy:)

Ale mniejsza o nazwę. Sajgonki, niezależnie od nazwy mają generalnie taki sam skład: chrupkie nadzienie ze świeżych warzyw w delikatnym kokonie z papieru ryżowego (lub omletu), do tego miseczka słodko-słonego sosu. Tyle jeśli chodzi o zestaw podstawowy. Smak sajgonek zależy od nadzienia, a ono może być absolutnie dowolne. W papier możecie zawinąć mięso wieprzowe, wołowe, owoce morza oraz ulubione warzywa i zioła. Naszym zdaniem warto też dodać jeden tajemniczy składnik: cieniutki omlet usmażony z dodatkiem sosu sojowego, potem pokrojony w paski doskonale podkręca smak spring rollsów,

Niestety, nie możemy podać źródła przepisu, gdyż używamy go od bardzo dawna, a nie zapisaliśmy adresu bloga, z którego zapożyczyliśmy sposób przyrządzania sajgonek.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 2 jako danie lanczowe i 4 jako przekąska

 

Składniki:

  • 12 płatów papieru ryżowego
  • 18 krewetek, najlepiej tygrysich
  • 1 marchew
  • 1 ogórek
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej
  • Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry)

Omlet

  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka mąki,
  • Pół łyżeczki sosu
    rybnego

Sos

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka oleju sezamowego
  • Papryczka chilli

Jak zrobic springrollsy

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania omletu. Rozbij jajka i lekko ubij rózgą, dolej 3 łyżki wody, pół łyżeczki sosu rybnego i wymieszaj. Wsyp łyżeczkę mąki i energicznie wmieszaj całość.

Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu i wylej na nią masę jajeczną – bez dodatku tłuszczu. W przypadku patelni o średnicy 24 centymetrów powinien uformować się placek na tyle cienki, że wystarczy smażyć go tylko jednej strony – nie trzeba go przewracać. Smaż, aż wierzch solidnie się zetnie. Wtedy odstaw omlet razem z patelnią do ostygnięcia.

Krok 2

Zabieramy się za krewetki. Rozmróź je wcześniej, jeśli są zamrożone. Dość mocno rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, a kiedy przesmaży się i zacznie ładnie pachnieć, wrzuć na patelnię krewetki. Smaż je około minuty z każdej strony. Ściągnij z patelni i odstaw do przestygnięcia. Następnie przekrój krewetki wzdłuż na połówki. Powinieneś uzyskać stosik 36 połówek.

Krok 3

Teraz makaron ryżowy. Ugotuj go kierując się instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Krok 4

Czas na warzywa. Najpierw dokładnie je umyj, następnie marchew i ogórka obierz i pokrój na zapałki.

Krok 5

Zdejm omlet delikatnie z patelni, zwiń w rulon i posiekaj w dość wąski makaron.

Krok 6

Składniki mamy gotowe. Teraz przygotuj papier ryżowy do zawijania. Do naczynia o średnicy większej niż średnica papieru nalej letniej wody – 2-3 szklanki, tyle, żeby łatwo można w niej było zanurzyć papier. Weź płat papieru i zanurz na chwilę w wodzie. Tu uwaga: moczony za krótko będzie sztywny i łamliwy podczas zwijania sajgonek, a rozmoczony będzie rwał się w rękach. Potrzebne jest tu wyczucie. Generalnie wystarczy zanurzyć papier na kilkanaście sekund w wodzie i wyciągnąć.

Namoczony płat przenieś np. na deskę do krojenia, odpowiednich rozmiarów i rozłóż na niej papier. W wielu przepisach zaleca się zawijanie spring rollsów na ściereczce kuchennej, nasze doświadczenia są takie, że papier lubi się do niej przykleić i najlepsza do zawijania jest gładka, sztywna powierzchnia.

Technika zawijania sajgonek jest podobna jak w przypadku krokietów: połóż na jednym z boków sałatę, na niej posiekany omlet, marchew, ogórka, porwane liście bazylii i kolendry. Owiń w papier ryżowy, tak jakbyś zwijał naleśnik w rulon. Teraz podwiń końce sajgonek do środka, tak by powstał zgrabny krokiecik. Następnie ułóż na zawiniętych warzywach krewetki oraz  długie łodyżki szczypiorku, które powinny zawadiacko wystawać z boku zwiniętego ruloniku. Dokończ zawijania spring rollsa.

Przepis jak zrobić sajgonki
Springrollsy rolujemy tak jak de volaya: najpierw zawijamy papier na całej długości, a dopiero potem do środka zaginamy brzegi.
Krewetki dodajemy na koniec – przed ostatnim zawinięciem sajgonki – by były wyraźnie widoczne pod powłoką.

Krok 6

Na koniec sos. Wymieszaj sześć łyżek sosu sojowego z łyżką cukru lub miodu. Gdy się rozpuści dodaj trzy łyżki octu i  łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszaj. Drobno posiekaj ząbek czosnku, a potem rozetrzyj nożem na desce, dodając odrobinę soli. Posiekaj drobno chili i razem z czosnkiem dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotowe!

Przepis na spring rolls czyli sajgonki na surowo