Wigilia już tuż tuż, ale spokojnie! Jeśli jeszcze nie masz jeszcze potraw… nie ma co panikować! Przecież nie po to są Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami (lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół). Do tego smażona ryba – i wigilia na pewno będzie udana.

sprawdzone przepisy na wigilię

PLAN PRACY 

  1. Zacznij od barszczu – będzie potrzebował najwięcej czasu, ale jak już wstawisz, będzie się gotował sam, więc wtedy będzie czas by zrobić inne potrawy.
  2. Namocz grzyby do kapusty i uszek.
  3. Zagnieć ciasto na rybę po grecku – musi odpoczywać godzinę.
  4. Przygotuj kapustę do farszu do pierogów i kapustę wigilijną – będzie się gotować około godziny.
  5. Zagnieć ciasto na pierogi i uszka – musi odpoczywać pół godziny (uszka i pierogi możesz zrobić z tego samego ciasta, choć w cieście na pierogi powinno być jajko, a w tym na uszka nie).
  6. Zrób farsz do ryby po grecku w tarcie.
  7. Wstaw tartę z rybą po grecku do piekarnika.
  8. Ulep pierogi i uszka.
  9. Przecedź i dopraw barszcz.
  10. Weź się za smażenie ryby.
  11. Wigilia gotowa !

Czerwony barszcz z uszkami  

Poziom trudności – bardzo łatwy

Czas: 3 godziny

Ryba po grecku w tarcie

Poziom trudności: Średni

Czas: 45 minut

Kapusta wigilijna

Poziom trudności: Łatwy

Czas: 1 godzina

Piegi z kapustą i grzybami 

Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta

Poziom trudności: Średni

Udanego gotowania!

Leave a Reply