Spaghetti z rzepy – czyli rzephetti :-). Można jeść na zimno, jak sałatkę i na ciepło, jak klasyczny makaron. Jest pyszne i niskokaloryczne.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe

spaghetti z rzepy

Rzephetti jest niesamowicie zdrowym daniem. Rzepa (a właściwie biała rzodkiew, bliska kuzynka rzepy, o bardzo podobnych właściwościach) ma mnóstwo witamin, działa przeciwzapalnie i przy tym wszystkim ma niewiele więcej kalorii niż tik-taki: 12 kcal/100 g. Makaron z rzepy doskonale smakuje na zimno, jak i na ciepło. Przepis jest naszego pomysłu.

Sprawdź też menu na tydzień – makarony warzywne i poznaj więcej przepisów.

Składniki:

  • Duża biała rzepa
  • Mała polędwiczka wieprzowa
  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • Pół papryczki chilli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki siekanej natki z pietruszki albo bazylii
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Polędwiczkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w cienkie plastry. Przełóż do misy, dodaj tymianek, oregano, cytrynę, miód, płaską łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Krok 2
Rozgrzej mocno patelnię lub rondel, dodaj olej, a następne wyłóż na nią polędwiczkę. Po chwili dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli (sprawdź, jak ostra jest papryka, dodaj mniej lub więcej niż w przepisie, żeby potrawa miała odpowiednią dla Ciebie ostrość). Smaż na intensywnym ogniu, często odwracając. Po 5 minutach dodaj groszek (może być zamrożony), przykryj, zmniejsz ogień i duś 2 minuty. Dodaj miód i cytrynę, zamieszaj, smaż jeszcze chwilkę.

Krok 3
W międzyczasie umyj i obierz rzepę, a następnie spiralizatorem (albo zwykłą obieraczką z nożykiem z zębami do wycinania julienne), wykrawaj długie nitki.

Krok 4
Przełóż spaghetti do rondla z polędwiczką i wymieszaj, smaż minutę. Wyłącz ognień pod patelnią. Przestudź przez 2 minuty, a następnie dodaj 2 solidne łyżki gęstego jogurtu. Wymieszaj. Posól do smaku. Podawaj spaghetti posypane zieleniną i parmezanem.

Smacznego!

  • Izabela Wólczyńska

    Zrobiłam. Pychota