To spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie.

Czas: 12-15 minut
Poziom trudności: łatwe

Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami

Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym
Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym – to była wielka rodzinna wyżerka – najedliśmy się w 8 osób.

Idealny przepis na spaghetti, albo linguini z krewetkami. Aromatyczne danie zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu, czyli w 10-12 minut. Podpatrzyliśmy go u blogerki Melisy Clark, współpracującej z New York Timesem. Jest doskonały. Zrobiliśmy makaron podczas rodzinnego spotkania – 8 porcji zniknęło w ekspresowym tempie. Nawet ta największa, którą wciągnął Karol, chrześniak Eugeniusza

Składniki: (dla 2 głodnych osób):

  • 300 g krewetek, najlepiej surowych (mrożonych, bo w innej formie są w Polsce bardzo trudno do kupienia)
  • 3 ząbki czosnku
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Łyżeczka oregano
  • Łyżeczka pieprzu kajeńskiego, albo papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • Pół opakowania makaronu spaghetti, albo linguini (jeśli dacie więcej makaronu, to daniem najedzą się i 4 osoby)

Przygotowanie:

Krok 1
W dużym garnku zagotowujemy wodę, dobrze solimy (woda powinna mieć smak wody morskiej), wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Krok 2
Bardzo drobno siekamy czosnek i pietruszkę. Rozgrzewamy dość mocno patelnię, wlewamy na nią oliwę i po chwili dodajemy masło. Gdy się rozpuści, wrzucamy na patelnię czosnek i smażymy mieszając około minuty, dwóch, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uważajcie jednak żeby się nie przypalił).

Krok 3
Dodajemy pieprz kajeński (lub drobno posiekane chili) i oregano. Mieszamy i wrzucamy na patelnię krewetki. Obtaczamy je w sosie, smażąc na dobrze podkręconym ogniu. Czas smażenia surowych krewetek to jakieś 2-3 minuty. Podgotowane krewetki (mają różowy kolor, surowe są szare) po prostu podgrzewamy na mocnym ogniu, żeby sos przeszedł aromatem krewetek.
Na koniec posypujemy pietruszką i ewentualnie dodajemy łyżkę zimnego masła, które szybko rozprowadzamy w sosie, żeby stał się bardziej aksamitny.
Tak przygotowane krewetki podajemy z makaronem (wtedy dobrze jest dodać parmezanu), albo z dobrym pieczywem.

Smacznego!