Skrzydełka według tej receptury smakują wybornie, skórka jest chrupka i aromatyczna. Pieczone rzodkiewki są słodkie i pikantne.

Czas: 1 godzina

Poziom trudności: łatwy

Szacowana cena dla 2 osób: ok. 32 zł

Pomysł na to danie podsunęła nam Martha Stewart, z pochodzenia Polka, znana Wam pewnie amerykańska celebrytka, która wykreowała się na gwiazdę w erze przedyoutubowej, kiedy nas jeszcze na świecie nie było. Może Martha jest lekko old fasion, ale to co robi w kuchni ma gwarancję smakowitości. W piątkowy wieczór oglądaliśmy Food Network albo Kuchnięplus, gdzie pokazywała swój patent na chrupiące skrzydełka. Tajemnica chrupkiej skórki tkwi w bejcy do smarowania kurczaka: rozpuszczonym w rondelku maśle z olejem.

Kurczaka podaliśmy z pieczonymi warzywami – i tu trzeba wspomnieć o naszym wspaniałym odkryciu – pieczonej rzodkiewce. Okazuje się, że rzodkiewki poddane obróbce cieplnej tylko zyskują na smaku. Zawarty w nich cukier kondensuje się, dodając słodyczy, niezmieniony pozostaje natomiast lekko ostry, pieprzny smak. Polecamy ten sposób przyrządzania rzodkiewek! My przed pieczeniem podsmażyliśmy chwilę rzodkiewki na gołej patelni, podlewając na koniec karmelem wietnamskim, który jest jedną z naszych ulubionych przypraw.

Składniki:

  • 12 skrzydełek (1,5 kg)
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 kalarepka
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 kolby kukurydzy
  • Sól
  • Pieprz

Marynata

  • Jedna czwarta szklanki oleju
  • 3 łyżki masła
  • Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • Łyżeczka curry
  • Łyżeczka  kurkumy
  • Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek)

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Skrzydełka myjemy, osuszamy. Do rondelka wlewamy olej (jedną czwartą szklanki), podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści wsypujemy kurkumę, curry (po łyżeczce) i dorzucamy tymianek (pół łyżeczki).

Kiedy mikstura się zagotuje, ściągamy rondelek z ognia i pędzelkiem smarujemy nią skrzydełka z obydwu stron. Następnie solimy je i pieprzymy. Przekładamy na ruszt lub na blaszkę do pieczenia skórką do góry i wkładamy do pieca. Czas pieczenia to 45-50 minut.

Krok 2

Przygotowujemy warzywa do pieczenia. Ziemniaki myjemy, nie obierając kroimy na połówki. Rzodkiewkę myjemy i też kroimy na połówki. Kalarepkę obieramy ze skórki i kroimy w grube talarki.

Ziemniaki i kalarepkę wkładamy do naczynia do gotowania na parze. Dodajemy do nich umyte i przekrojone kolby kukurydzy. Jeśli nie mamy naczynia do gotowana na parze, zalewamy warzywa zimną wodą, ale tylko tyle, żeby się w niej zanurzyły.

Warzywa (w obu przypadkach) gotujemy 10 minut. Po wyciągnięciu z wody lub pary rzodkiewkę przysmażamy delikatnie na brązowo, podlewając na koniec łyżką karmelu lub miodu. Obgotowane ziemniaki delikatnie naciskamy, żeby pękły i nieco się spłaszczyły. Kalarepkę kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy łyżkę masła, garstkę posiekanego tymianku (lub łyżeczkę suszonego), sól i pieprz.

pieczone warzywa - rzodkiewka, ziemniaki i kalarepka
Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Przygotowanie warzyw dobrze jest zsynchronizować z pieczeniem skrzydełek. Skrzydełka po pierwszych 15 minutach od wsadzenia do pieca wyciągamy i smarujemy marynatą. Po kolejnych 15 minutach znowu nakładamy bejcę i przewracamy skrzydełka na drugą stronę, tym razem skórką do dołu.

Po pół godzinie od wstawienia skrzydełek wkładamy do piekarnika warzywa, które będziemy piec przez 15-20 minut.

Krok 3

Wracamy do skrzydełek. Po 10 minutach od ostatniego smarowania po raz ostatni pokrywamy je bejcą. Z tym, że wcześniej wzbogacamy marynatę: doddajemy do niej po łyżeczce  miodu i cytryny.

Razem ze skrzydełkami wstawiamy do piekarnika ugotowaną kukurydzę. Czas pieczenia to 10 minut.

Monitorujcie sytuację w piekarniku! Podany czas pieczenia jest umowny, wszystko zależy jaki macie piekarnik. Starszy sprzęt nie trzyma już tak temperatury i wtedy trzeba albo mocniej ją podkręcić albo dłużej piec potrawy. Jeśli skrzydełka zaczną się mocno przypalać wyciągajcie je z pieca. Tak samo warzywa.

przepis na pieczone udka z kurczaka z kukurydzą i rzodkiewką
Kukurydzę najlepiej wsunąć pod samą grzałkę, żeby ładnie się przyrumieniła.

Krok 4

Wyciągamy z piekarnika skrzydełka i upieczone warzywa. Układamy wszystko na talerzu. Kukurydzę warto jeszcze dość dobrze posolić.

Przepis na chrupiące pieczone skrzydełka i warzywa a la grill

Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. 

Leave a Reply