Zamiast przykryć mięsny sos kołderką ubitych na gładko ziemniaków, położyliśmy na nim pure z kalafiora. Wyszła lekka jak puch zapiekanka pasterska.

Czas: 1 – 1 godz. 15 min. (w tym godzina na duszenie sosu)

Poziom trudności: średni

Szacowana koszt potrawy:  ok. 25 zł

Z podanych składników zrobicie spokojnie cztery porcje

Pomysł na shepard’s pie z kalafiorem zaczerpnęliśmy od brytyjskich sióstr Hemsley+Hemaley. Ale jak zwykle są też nasze modyfikacje – do kalafiorowego pure dodaliśmy ugotowaną pietruszkę.

Klasyczny shepard’s pie ziemniaczano-pasternakową masą jest dużo cięższy. Warstwa zapiekanego kalafiora jest lekka jak pudding. Po przestygnięciu zastyga w dającą się zgrabnie pokroić w zwarte, przypominające torciki kwadraty.

Ps. Prawidłowa nazwa tej zapiekanki to Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą  Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:)

Składniki:

Sos

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 gałązka selera naciowego lub kawałek selera korzennego
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego
  • 1 łyżka rozmarynu świeżego lub ½ łyżki suszonego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • Gałka muszkatołowa – duża szczypta
  • Szklanka piwa stout lub ewentualnie guinessa lub innego portera. Kto nie lubi piwa może dodać szklankę czerwonego, wytrawnego wina
  • Pół szklanki bulionu lub wody
  • Łyżka sosu Worcester (opcjonalnie)
  • Łyżka klarowanego masła lub oleju
  • Sól i pieprz o smaku

Pure

  • Duża główka kalafiora
  • 3 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 8 łyżek parmezan
  • 2 liście laurowe
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz do smaku

przepis na zapiekankę pasterską z kalafiorem

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od  pokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną.

Krok 2

Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając od siebie mielone, by rozpadło się na drobne kawałeczki. Kiedy mięso podsmaży się i zbrązowieje przekładamy je do miski.

przygotowanie sosu do zapiekanki pasterskiej
Przygotowanie sosu do shepard’s pie.

Krok 3

Na tę samą patelnię, na tłuszczyk wytopiony z wołowiny, wysypujemy posiekane warzywa i liście laurowe. Smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut, aż marchewka i pietruszka zaczną mięknąć.

Krok 4

Dodajemy przesmażone mielone mięso, rozmaryn i tymianek i mieszamy z warzywami. Smażymy minutę, dwie po czym podkręcamy ogień na mocniejszy i wlewamy do rondla piwo. Mieszamy powstający sos przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje, a w rondlu zostanie tyko smak piwa.

Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego. Mieszamy sos. Na koniec dolewamy bulion, a jeśli go nie mamy – pół szklanki wody (choć bulion jest lepszy). Przykrywamy i zagotowujemy sos. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum, tak by sos tylko delikatnie mrugał, dusząc się łagodnie pod pokrywką.

Czas duszenia to standardowo pół godziny, ale jeśli się nie spieszymy, warto potrzymać sos na ogniu przez godzinę.

Krok 4

W międzyczasie przygotowujemy pure do zapiekanki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Możemy też posiekać zielony głąb,  jest smaczny po ugotowaniu. Pietruszkę po umyciu i obraniu siekamy na małe kawałki i razem z kalafiorem wkładamy do garnka do gotowania na parze lub zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zagotowujemy. Czas gotowania około 10 minut, tak żeby warzywa były bardzo miękkie.

Kiedy już są gotowe i widelec podczas próby wchodzi w nie jak w masło, ściągamy je z ognia, odcedzamy i ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Jeśli masa po ubiciu jest zbyt wodnista chwilę trzymamy garnek na małym ogniu, żeby odparować nadmiar wody.

Do pure dodajemy 2 łyżki masła, sól, pieprz, odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz 4 łyżki parmezanu. Mieszamy, żeby uzyskać jednolitą, puszystą masę.

Krok 5

Kończymy zapiekankę. Do żaroodpornego naczynia, którego brzegi lekko smarujemy olejem, wylewamy sos, na który nakładamy pure. Wygładzamy wierzch łyżką lub szpatułką i posypujemy 4 łyżkami parmezanu.

zapiekanka pasterska z kalafiorem - shepard's pie
Na koniec zapiekankę wkładamy na 10-15 minut do pieca rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem.

Gotowe!

Zobacz menu na tydzień – pora na kalafiora, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

  • Ela

    ale pyszności i samo zdrowie. Już wiem, co będzie królować u mnie na stole w przyszłym tygodniu! A puree z kalafiora to bardzo lubię nawet samo

    • Niedzielny Kucharz

      ❤️❤️❤️❤️ Może jakies kulinarne angielskie inspiracje dla niedzielnych kucharzy?;))