Zapieczona na złoto korona z puszystej masy warzywnej, położona na charakternym sosie podlanym irlandzkim aromatycznym stoutem. Zapiekanka pasterska dobrze się mrozi i łatwo odgrzewa. Doskonała na lunch do pracy.

Czas: ok. 1,5 h

Poziom trudności: średni (wymaga przede wszystkim cierpliwości, będziesz dusić, gotować i piec)

Cena dla dwóch osób: ok. 12 zł (z podanych niżej składników można zrobić 4 duże porcje – koszt 25 zł)

Zapiekanka pasterska dla mieszczuchów

Przepisów na zapiekankę pasterską jest tyle co pasterzy w Szkocji i pewnie każdy z nich uważa, że w jego wykonaniu jest najlepsza. My też uważamy, że nasze Sheperd’s pie jest nie do pobicia :-). A wiemy o czym mówimy, bo zapiekanka pasterska jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka. Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure.

Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały.

Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout. Patent znaleźliśmy w jakiejś książce kucharskiej, teraz już nie pamiętamy jakiej. Stout niesamowicie aromatyzuje sos i, dość przecież trywialne duszone mięso, zamienia w bazę do doskonałego dania. Gorąco polecamy!

Wypróbuj też lżejszą wersję zapiekanki pasterskiej z pure kalafiorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża czerwona cebula
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Około szklanki rosołu (opcjonalnie kostka rosołowa lub szklanka wody)
  • Szklanka piwa stout lub portera (opcjonalnie, ale gorąco polecamy)
  • Łyżeczka suszonego rozmarynu
  • Łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Pure

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • Pół szklanki mleka
  • 2 łyżki siekanej zieleniny
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Pieprz
  • Niepełna szklanka tartego sera: najlepiej cheddara, ale może być bursztyn, lub parmezanu

(Z podanej ilości składników można zrobić cztery porcje dla naprawdę bardzo głodnych pasterzy. Sos można też zamrozić).

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj marchew, 1 pietruszkę, cebulę i czosnek w kostkę. Nie przejmuj się ząb bardzo, po prostu posiekaj na kawałki. Rozgrzej olej w rondlu i smaż w nim warzywa przez co najmniej 10 minut (aż marchewka i pietruszka zmiękną).

Dodaj do warzyw mięso wołowe i przesmaż przez jakieś 4-5 minut.

Kiedy mięso zrobi się brązowe dodaj suszone zioła, dolej piwo i smaż chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie dolej przecier pomidorowy i podlej rosołem.

Zakryj pokrywką i duś ok. 40 minut. Im dłuższy czas duszenia tym lepszy, bardziej skondensowany smak sosu. Jeśli sos będzie za rzadki,  na koniec przez chwilę duś bez pokrywki, żeby odparować nadmir wilgoci. Zresztą wchłonie się ona podczas pieczenia.

Krok 2

W międzyczasie zrób pure. Umyj i obierz ziemniak i pietruszkę. Pokrój ziemniaki w talarki, a pietruszkę w dość cienkie krążki (chodzi o to żeby warzywa ugotowały się równocześnie).

Włóż ziemniaki i 1 pietruszkę do garnka i zalej  taką ilością zimnej wody  żeby przykryła warzywa, a następnie zagotuj. Po 15 minutach warzywa powinny być gotowe.

Ubij ugotowane ziemniaki z pietruszką. Dodaj masło i wmieszaj w masę. Wlej mleko, znowu zamieszaj. Dodaj zieleninę, gałkę muszkatołową, posól do smaku. Mieszaj powstałą masę szybkimi ruchami, aby stała się puszysta. Dobrze nadaje się do tego widelec.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik na 180 stopni.

Na dno żaroodpornego naczynia wlej sos i rozprowadź równo na dnie. Na wierzch ułóż pure z ziemniaków i pietruszki. Posyp tartym serem.

Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące.

Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty.

Smacznego!

Przygotowanie Shepard's pie
Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu żaroodpornym.

Przepis na zapiekanka pasterska

Przepis na Shepard's pie czyli zapiekankę pasterską

Zobacz menu na tydzień – ziemniak kontra makaron, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

  • Marta Martynowska

    Wszystko fajnie, tylko że SHEPHERD’S pie robi się z jagnięciny, z wołowiny jest cottage pie