Zielony sos, zielone warzywa – mega prosta a wykwintna potrawa. Sałatka z sosem Zielonej Bogini – zrobi ją nawet zielony kucharz.

Sałatka Zielonej Bogini – idealna do dań z grilla

W USA sos Zielonej Bogini należy do kulinarnych klasyków, charakterystycznych dla kuchni amerykańskiej na równi z sosem barbecue. Green Goddess bywa zresztą zamiennie serwowany do dań z grilla.

Wbrew pozorom nazwa sosu nie wzięła się ani od jego koloru, ani stąd, że smakuje bosko (choć i jedno i drugie jest prawdą). Sos Zielonej Bogini powstał na cześć aktora – George’a Arlisa, gwiazdy sztuki o tym samym tytule, granej na początku lat 20. XX w San Francisco. Sałata z sosem Zielonej Bogini była hitem sezonu 1923 r. w Palace Hotel, gdzie stołował się aktor. Do dzisiaj hotelowa restauracja serwuje do 50 sałatek dziennie.

Green Goddess czasem uważana jest za danie retro, mało nowoczesne, jednak wciąż jest to sos o intrygującym, odświeżającym smaku. Skład nie jest do końca ustalony, wiadomo jednak, że powinny w nim być zioła (bazylia, pietruszka, estragon) i majonez. Opcjonalne są fileciki anchois, ale naprawdę warto je dodać, bo wspaniałe aromatyzują sos.

Jeśli chodzi o sałatkę Zielonej Bogini to w tradycyjnej wersji składa się ona wyłącznie z sałaty rzymskiej. My proponujemy bardziej rozbudowany zestaw warzyw. Smakuje rewelacyjnie.

Przepis na dresing wzięliśmy od Marthy Rose Shulman.

Składniki:

Sałata:

  • Awokado
  • Świeży ogórek
  • Cukinia
  • Sałata rzymska lub inna sałata
  • Garść szczypiorku
  • Garść świeżej bazylia
  • Garść natki pietruszki 

Sos:

  • Szklanka posiekanej natki pietruszki
  • Szklanka rukoli albo szpinaku
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 filety anchois 
  • 3 łyżki soki z cytryny
  • 6 łyżek majonezu
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj sałatę – umyj warzywa, pokrój ogórka w plasterki, a cukinię i awokado w kostkę (jeśli masz maszynkę do wycinania spaghetti z warzyw pokrój cukinię w zuccini). Sałatę i bazylię porwij na kawałki. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj całość.

Krok 2

Wrzuć do miksera wszystkie składniki sosu i zmiksuj (możesz do tego użyć również miksera ręcznego). Podawaj sałatę polaną sosem.

Smacznego!