Chrupiące, słodkie pieczone rzodkiewki i jędrne pieczone krewetki al dente. Doskonały duet. Również kolorystyczny. Sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek – smakuje doskonale. Łączy je genialnie prosty sos.

Rzodkiewki i krewetki z pieca

sałatka z pieczonych rzodkiewek i krewetek

Lech Wałęsa, w swoich dobrych latach, kiedy potrafił rzucać niezłymi bon motami, wyjaśniał zagranicznej opinii publicznej, że polscy komuniści są jak rzodkiewka: z zewnątrz czerwoni, a tak naprawdę biali. Jacek Kalabiński, nieżyjący już korespondent z Waszyngtonu i przez jakiś czas tłumacz Wałęsy podczas jego zagranicznych wyjazdów, opowiadał, że kiedy byli w Japonii i lider Solidarności zaczął swoją przypowieść o rzodkiewkach, tłumacz połapał się, że przenośnia dla Japończyków, którzy jedzą białą rzodkiew nie będzie zrozumiała. Naprędce wymyślił inne porównanie: komuniści są jak krab po ugotowaniu… To się nazywa refleks!

Eugeniuszowi, który pamięta te zamierzchłe czasy, przypomniała się ta historia, gdy robiliśmy sałatkę z pieczonych rzodkiewek i krewetek. Pomyślał, że zamiast krabów można byłoby użyć porównania właśnie do krewetek. Taki suchar, ale fajny :-).

Wracając do sałatki, zainspirowała nas do niej blogerka Naturally Ella, pomysłowa weganka z USA. Od niej wzięliśmy podstawowy pomysł i przepis na sos – absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy marynatę do rzodkiewek oraz krewetki. Naszym zdaniem jest to jedna z naszych najbardziej udanych sałatek. Dajcie znać w komentarzach czy i Wam zasmakowała?

Czas: 25 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczna porcji: 2

Składniki:

  • 200-300 g krewetek surowych
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • Mała papryczka chili
  • 2 duże garście sałaty masłowej, albo mieszanki sałat
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Dresing:

  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Rzodkiewki umyj, osusz, większe przekrój na połowy. Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem, octem balsamicznym i miodem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

Krok 2
Przygotuj dresing. Roztop masło w rondelku, dodaj tymianek, sok z cytryny i miód. Gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

Krok 3
Krewetki wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem, posól, popierz i na 7 minut przed zakończeniem pieczenia rzodkiewek, włóż do pieca.

Wyciągnij wszystkie składniki

Krok 4
Wyłóż na talerze sałatę, połóż na niej rzodkiewki i krewetki, posyp posiekaną drobno papryczką chili. Polej dresingiem i wcinaj!

Smacznego!

Leave a Reply