Sałatka z kurczakiem, truskawkami, pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 bardzo duże

Truskawki w parze z pomidorami

Jeśli połączenie truskawek z pomidorami wydaje Wam się dziwne, to koniecznie dajcie spokój uprzedzeniom, bo możecie stracić okazję na przeżycie niesamowitej przygody kulinarnej. Truskawka łączy w sobie słodycz i kwasek, podobnie jak pomidor, choć z inaczej rozłożonymi akcentami. Pomidor jest bardziej wytrawny, truskawka deserowa. Razem tworzą piękny duet smakowy i niesamowity bukiet zapachowy. Jak na odważne połączenia przystało – i jedno i drugie musi być do tego odpowiednio dojrzałe To nie mogą być truskawki i pomidory z lodówki, ale produkty świeże i pachnące.

Charakterowi sałatce nadają: ser pleśniowy, pokruszone orzechy, a przede wszystkim filet z kurczaka, marynowany wcześniej w maślance wymieszanej z wędzoną papryką. Całość łączy wytrawno-słodki dresing.

Pomysł na przepis podpatrzyliśmy u amerykańskiej celebrytki kulinarnej Betty Crocker.

Składniki:

  • Mała podwójna lub jedna duża pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 0,5 kg truskawek
  • Garść orzechów włoskich, laskowych lub pekan
  • Sałata rzymska
  • 50 g sera pleśniowego 
  • Sól i pieprz do doprawiania kurczaka 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 

Dresing

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon 

Marynata do kurczaka

  • Szklanka maślanki
  • 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)

Przygotowanie:

Krok 1

Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na cieńsze płaty. Przełóż do misy. Wymieszaj paprykę z maślanką i zalej kurczaka. Odstaw na 15 minut.

Krok 2

Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Rozgrzej patelnię, wlej na nią łyżkę oleju. Połóż kurczaka na rozgrzany olej i usmaż na złoty kolor z obydwóch stron.

Umyj sałatę, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do misy. Umyj pomidorki i truskawki. Przekrój na połówki. Przełóż do misy. Pokrój orzechy oraz ser pleśniowy i dodaj do warzyw.

Krok 4

Przygotuj dresing. Połącz sok z cytryny z olejem, miodem i musztardą, najlepiej w małym zakręcanym słoiku. Dokładnie zakręć i mocno potrząśnij (kilka razy – aż uzyskasz gładką emulsję).

Krok 5

Przy pomocy dwóch widelców porwij kurczaka na małe kawałki. Dodaj do misy z warzywami, polej dresingiem i wymieszać całość. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply