Sałatka z arbuza jest prosta i pyszna! To najlepszy sposób, żeby orzeźwić się w upał, a zarazem zjeść coś pożywnego! Danie do przyrządzenia w 10 minut.

sałatka z arbuza

Czas: 10 minut

Poziom trudno: Łatwy

Liczba porcji: 2

Słodki arbuz, kwasowe pomidorki, słony ser i prosciutto, w tle orzechowa kasza i lekki desing…  Cudowna sałatka z arbuza do przyrządzenia w 15 minut. Jeśli zrezygnujecie z kaszy, albo zastąpicie ją kuskusem, danie będzie gotowe w kilka minut.

Do stworzenia tego przepisu zainspirowały nas pomysły Marka Bittmana, mistrza prostych form kulinarnych.

Składniki:

  • Kawałek dojrzałego arbuza
  • Kostka sera feta
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g prosciutto lub innej suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, serano)
  • 1/2 szklanki komosy, albo innej dorodnej kaszy
  • Garść nasion słonecznika lub dyni lub orzechów laskowych 
  • Garść rukoli lub roszponki lub bazylii

Przygotowanie: 

Krok 1

Przepłucz kaszę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i ugotuj do miękkości.

Krok 2

Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami.

Smacznego!

  • Anna Augustyniak

    Super sałatka! Użyłam quinoa i pomarańczowego arbuza (akurat taki się trafił, jest bardziej słodki i ma twardszy miąższ). Polecam!