Barszcz do picia jest o wiele bardziej wyrazisty od barszczyku z uszkami. Ma charakter, ostrość, potężny aromat i moc, jak dobry trunek. Oto przepis na rozgrzewający barszcz grzaniec.

Kiedy za oknem nastaje słota, nadciąga zimna, wilgotna jesień, w naszym domu stałym gościem, aż do wiosny zostaje grzaniec – rzadziej robiony na bazie wina, częściej jako kufelek rozgrzewającego, aromatyzowanego korzeniami i cytrusami piwa. Od kiedy jest z nami Miłosz jest to oczywiście piwo bezalkoholowe, ale zresztą nie o procenty tu chodzi, lecz smak, aromat i potężną moc rozgrzewającą grzańca, który, wypity w odpowiednim momencie, nie raz uchronił nas przed poważnym przeziębieniem.

Niech rozgrzeje Was barszcz grzaniec

Barszcz grzaniec

Taki jest też wigilijny barszcz grzaniec, który w naszym domu podajemy na koniec kolacji razem z kapuśniaczkami drożdżowym: słodki, z lekko kwaśnym odcieniem, ostry, z mocnymi aromatami korzeni, których jest tutaj więcej niż w naszym zwykłym grzańcu, rozgrzewający i ciało i ducha, bo ma w sobie potężny ładunek pozytywnej mocy.

Bukiet barszczu można wzbogacić dodając sok z pomarańczy, albo czarnej porzeczki lub pół kieliszka wytrawnego wina. Barszcz grzaniec przyjmie wszystko, bez obawy, że sam zgubi gdzieś swój smak, bo zrobiony jest na bazie esencjonalnego wywaru z buraków i jabłek.

Przepis na czysty barszcz znajdziecie tutaj.

Polecamy Wam również przepis na kapuśniaczki drożdżowe idealne do barszczu – grzańca.

Barszcz grzaniec

Składniki na barszcz grzaniec:

  • 1 litr czystego barszczu
  • Gwiazdka anyżku
  • Kawalek kory cynamonowca lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
  • 2 cm obranego i posiekanego w plastry imbiru lub 1/3 łyżczki sproszkowanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Sok z połowy cytryny lub pół szklanki zakwasu buraczanego
  • 2 łyżki miodu
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina

Przygotowanie:

Krok 1
Do czystego barszczu dodajemy wszystkie przyprawy korzenne. Przykrywamy i podgrzewamy przez 20 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

Krok 2
Następnie dodajemy do barszczyku sok z połowy pomarańczy, miód, sól i pieprz oraz sok z cytryny lub zakwas buraczany. Przyprawiamy wedle własnego uznania, dążąc do osiągnięcia równowagi między słodyczą i kwaskowością składników.
Barszcz grzaniec podajemy w filiżankach z kapuśniaczkami drożdżowymi.

Smacznego!

  • Justyna

    Już początkowe zdanie „Ma charakter, ostrość, potężny aromat i moc, jak dobry trunek” zachęciło mnie do wypróbowania przepisu, na wigilię się nie odważę podać, bo tato jest zwolennikiem tradycji i nie lubi „wymósłów”, ale na imprezę sylwestrową chyba się skuszę.

  • Oj tak, to był przepis, którego podświadomie szukałam

  • Holly Lu

    Bardzo oryginalny przepis. Chętnie bym tego spróbowała.

  • Bardzo ciekawy przepis, zapowiada się przepysznie

  • Takiego barszczu to nie znam , ale pewnie jest smaczny

  • Ciekawa wariacja na temat czerwonego barszczu, który uwielbiam.