Świetny przepis na dobrze doprawionego glazurowanego kurczaka, którego… przyprawiać wcale nie trzeba. Całą sprawę załatwia glazura miodowo-musztardowa, którą trzeba pokryć upieczone mięso i zapiec.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35-40 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2

Glazurowane udka świetnie smakują. Cukry zawarte w glazurze karmelizują się podczas pieczenia, dzięki czemu skórka jest wyjątkowo chrupiąca

Glazurowane udka w glazurze miodowo-musztardowej to najprostszy i najszybszy sposób na smacznego, przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie.

Glazurowane udka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem.

Przepis wzorowany na Tasty.co

Pieczone, glazurowane udka

Składniki:

  • 0,5 kg podudzi
  • 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Glazura

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon lub delikatesowej lub dowolnej

Frytki pieczone (np. według tego przepisu)

Szybki, domowy keczup

  • Pół szklanki dobrej passaty
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Udka osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw łyżką papryki. Posól i popieprz. Przełóż na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut.

Krok 2
Włóż do miseczki 2 łyżki miodu, dodaj do niego 2 łyżki musztardy. Wymieszaj dokładnie.

Krok 3
Wyjmij udka z piekarnika, przestudź, następnie przełóż do głębokiej misy, polej glazurą, obtocz w niej dokładnie mięso. Przełóż z powrotem na tackę (odlej z niej sos jaki wytworzył się podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika na 10 minut. Jeśli udka będą się za bardzo przypalać, zmniejsz temperaturę.

Zrób keczup: połącz wszystkie składniki w miseczce (pół szklanki passaty, 2 łyżki miodu, 2 łyżki octu winnego, łyżkę słodkiej papryki i po łyżeczce susznej czebuli i czosnku) i energicznie wymieszaj. Dopraw o smaku solą i pieprzem.

Podawaj z pieczonymi frytkami i surowką z kapusty.

Smacznego!

Leave a Reply