Lekka, ale sycąca letnia sałatka z mango, skropiona super dresingiem z masła orzechowego. Można dodać do niej dowolne warzywa, choć proponowany przez nas zestaw sprawdza się doskonale.

Czas przygotowania: 10-15 minut

Liczba porcji: 2

Tym można się najeść

Tą sałatką można nakarmić drwala! Danie jest bardzo sycące dzięki porcji steka i solidnej dawce warzyw. Można do niej dodać jeszcze np. stostowane pieczywo, grzanki lub podpieczone, pokrojone na mniejsze kawałki tortille, żeby była jeszcze bardziej treściwa.

Do sałaty możecie zresztą zużyć dowolne warzywa, choć podany przez nas zestaw pasuje do siebie wyjątkowo dobrze: warzywa są słodkie, chrupiące, soczyste.

Całości charakteru nadaje gładki, jedwabisty, słodko-słony dresing, lekko pikantny i kwaskowy, zrobiony na bazie masła orzechowego. Masło samo w sobie nie ma specjalnie smaku, ale w towarzystwie cytryny, miodu i sosu chili zmienia się nie do poznania w aromatyczny sos o delikatnym, orzechowym smaku.

Przepis inspirowany jest wpisem na Minimalistbaker.

Składniki:

  • Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g
  • Mała  sałata karbowana lub masłowa
  • 2 małe marchewki pokrojone w cienkie paski lub w julieny
  • 2 szklanki czerwonej kapusty startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • Dojrzałe mango pokrojone w kostkę
  • Kolendra lub pietruszka posiekana
  • Garść posiekanych orzechów ziemnych lub laskowych
  • Rozgnieciony ząbek czosnku
  • Olej do smażenia
  • Łyżka masła
  • Sól i pieprz

Dresing

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • Woda do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie:

Krok 1

W dużej misie wymieszaj mango z marchewką, kapustą, papryką i kolendrą.

Krok 2

Zrób sos. Wymieszaj masło orzechowe z sokiem z cytryny, miodem i chili, dolewając wodę, tak żeby sos był płynny.

Krok 3

Usmaż steka. Posól i popierz mięso. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Kiedy tłuszcz będzie mocno rozgrzany, wyłóż na patelnię mięso. Smaż na intensywnym ogniu przez minutę. Przewróć steka na drugą stronę. Smaż kolejną minutę. Wrzuć na patelnię łyżkę masła i zmiażdżony czosnek i ponownie przewróć mięso, a po minucie jeszcze raz. W trakcie smażenia polewaj mięso wytworzonym sosem.

Stek o grubości 1 cm po 4 minutach smażenia jest już dobrze wysmażony. Grubszy kawałek mięsa potrzebuje jeszcze minuty, dwóch.

Zdejmij mięso z patelni, zawiń w folię aluminiową lub przykryj. Odstaw na 10 minut. Następnie pokrój w paski i podawaj z sałatą. Posyp całość posiekanymi orzechami.

Smacznego!

Leave a Reply