Gorzkawa brukselska ze słodkim ziemniakiem tworzą niecodzienny i niezapomniany tandem. Zwracamy pieniądze wszystkim, którzy zrobią to danie i im nie zasmakuje.

Czas: 1,5 godz. (w tym godzina na macerowanie mięsa)

Poziom trudności: łatwe

pieczone polędwiczki
Brukselka oprócz selera naciowego należy do ścisłej czołówki najbardziej nielubianych warzyw na świecie, za co pewnie odpowiada lekko gorzkawy smak tej ślicznej kapustki, będącej przecież małym cudem natury. Z gustami się nie dyskusje, ale gwarantujemy Wam, że nawet jeśli nie lubicie brukselki, albo macie do niej obojętny stosunek, to po upieczeniu jej zmienicie totalnie do niej stosunek. Kapustka nabiera słodyczy, goryczka ma inny smak i jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka.
Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką.

Składniki:

  • Brukselka 250 g
  • Duży batat
  • Polędwiczka 500 g

Zalewa

  • Pomarańcza
  • 5 łyżkek sosu sojowego
  • Imbir – 3 cm
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Mała papryczka chili

Przyprawy

  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1
Myjemy polędwiczkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Przygotowujemy zalewę: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sos sojowy, posiekany w słupki obrany imbir, posiekany w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy mięso, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc, albo na co najmniej godzinę.

Krok 2
Myjemy brukselki (wyrzucamy nieładne liście z wierzchu), batata obieramy i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu do pieczenia obok siebie. Polewamy warzywa olejem, mieszamy. Brukselkę posypujemy oregano i majerankiem, batata tymianek. Całość tłuczonymi ziarnami kolendry.

Krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wstawiamy do środka polędwiczkę i warzywa. Pieczemy 30 minut, mieszając co jakiś czas warzywa.

Krok 4
Wyciągamy mięso i warzywa z pieca. Polędwicę wyjmujemy z zalewy i siekamy na plastry. Zalewę zlewamy do rondelka, podgrzewamy, żeby odparować płyn, dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej z zimną wodą i wlewamy do sosu i mieszamy, żeby go zagęścić. Polewamy sosem mięso.
Polędwiczki z kapustką i batatem można podać z surówką z czarnej rzepy lub kalarepki

  • brzmi smakowicie

    • Niedzielny Kucharz

      Dzięki! Takie też było! Ale nie musisz wierzyć nam na słowo – polecamy nasze menu do przetestowania