Super przepis na kurczaka w chrupiącej panierce. Domowe nuggetsy w panierce jak z McDonald’sa, czy KFC. Bez grama bułki tartej. Panierka jest z orzechów i przypraw. Zdrowa, pyszna i chrupiąca.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 10-12 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3

Jak zrobić panierkę jak z KFC

Tajemnica chrupkości nuggetsów to panierka z orzechów i przypraw

Pewnie nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiącą panierkę do kurczaka taką jak w KFC. Nie znajdziecie na nią przepis w internecie, ponieważ oryginalna receptura na nuggetsy z McDona’d’sa, czy pałki z KFC jest pilnie strzeżona jak tajemnice armii amerykańskiej. Nie wiadomo co zawiera mieszanka na panierkę, ale wydaje się, że podstawą jej chrupkości jest smażenie kawałków mięsa w głębokim tłuszczu.

Nie jest to najzdrowszy sposób przygotowywania kurczaka. Tym bardziej, że można to zrobić zupełnie inaczej. Mamy dla Was przepis na zdrowe, domowe nuggetsy, niezwykle chrupiące i aromatyczne. Panierkę robi się z grubo mielonych orzechów. Najlepsze są migdały, najlepiej nie solone. Jeśli kupicie solone, nie dodawajcie do panierki soli. Jeśli nie macie migdałów użyjcie fistaszków, nerowców, orzechów laskowych, w ostateczności orzechów włoskich.

Pamiętajcie, żeby nie zmiksować orzechów na drobny proszek. Dobrze, jeśli w panierce są niewielkie kawałeczki orzechów.
Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka lub filetów z kurczaka
  • Sól

Panierka

  • 2 szklanki migdałów lub mieszanki: orzechy nerkowca, fistaszki, migdały, orzechy laskowe
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 płaska łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie, ale warto dodać dla ostrości)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka lub wody
  • ½ szklanki mąki

Przygotowanie:

Krok 1
Orzechy, łyżeczkę papryki łyżeczkę czosnku, łyżeczkę cebuli, pół łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu wsyp do misy miksera i pulsacyjnymi ruchami zmiksuj na gruby proszek. Nie miel panierki na pyl, powinny w niej być niewielkie kawałki orzechów.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotuj trzy naczynia. Do głębokiej misy wbij jajko, wlej 4 łyżki mleka bądź wody i rozmieszaj. Do drugiego naczynia, najlepiej płaskiego wsyp pół szklanki mąki. Do trzeciego naczynia – misy o szerokim dnie, wsyp panierkę.
Polędwiczki osusz i pokrój na połowy. Filety poprzekrawaj na zgrabne kąski. Posól delikatnie mięso i zapanieruj: najpierw obtocz w mące, strząśnij nadmiar, potem zanurz w masie jajecznej i wreszcie przełóż do misy z panierką i dokładnie obtocz w niej mięso.

Krok 3
Przekładaj nuggetsy na wyłożoną papierem do pieczenia tackę. Wstaw do piekarnika. Piecz 10 minut. Na koniec, żeby ładnie przyrumienić mięso, wstaw je pod sam grill lub włącz opcję grilowania w piekarniku. Grill 1-2 minuty. Obserwuj, czy panierka nie przypala się.
Podawaj z frytkami pieczonymi, sosem pomodorowym, barbecue, lub majonezowo-jpgurtowym.
Smacznego!

Leave a Reply