Ta micha jest pełna zdrowia, znajdziecie w niej wszystkie potrzebne do przetrwanie ciężkiego dnia pracy składniki! Jeśli chodzi o smak, to w tej sałatce najważniejsza jest pieczona cieciorka, wspaniałe warzywo, które smakuje lepiej niż chipsy!

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Liczba porcji: 2

Kalorie (dla podanej ilości składników – 2 porcje): 1 063,5 kcal
Białko: 47,4 g
Węglowodany: 99,9 g
Tłuszcze: 52,7 g

pieczona cieciorka

Pyszna pieczona cieciorka

Nazwa misa obfitości brzmi jak tani chwyt marketingowy, ale tak nie jest. Chodzi o zupełnie niepozorne danie, ot kilka warzyw z kaszą lub ryżem, które w rzeczywistości jest niezwykle bogatą w składniki, substancje odżywcze i smaki potrawą.

Do misy można włoży warzywa surowe, albo upieczone, albo i takie i takie, może to być danie wegetariańskie, ale niekoniecznie. My skorzystaliśmy z pieczonych składników, dlatego że przepadamy za pieczoną cieciorką. Razem z nią upiekliśmy pozostałe warzywa.

Dodatkiem do dania jest gotowane na twardo jajko – które zawiera wszystkie niezbędne składniki do życia! Tu ważna uwaga: jeśli robicie danie z gotowanym jajkiem to nie może ono siedzieć w lodówce dłużej niż 2 dni! Jajko surowe świetnie poradzi sobie w chłodzie nawet miesiąc, ugotowane wymięka już po dwóch dniach Jeśli misę macie zamiar zabrać do pracy, ugotujecie jajko albo wieczorem, albo rano.

Bazę dania może stanowić ryż, komosa, kuskus, bulgur, albo inna kasza – tu użyliśmy jaglanej. Nie jest przyprawiona w żaden specjalny sposób, tylko sól i natka pietruszki. Cała misa polana jest lekkim sosem majonezowym, który dobrze pasuje i do warzyw i do jajka.

Składniki: 

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • 1 papryka
  • Mały kawałek selera
  • Mały kawałek białej rzodkiewki lub rzepy
  • Puszka cieciorki
  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki (lub słodkiej papryki)
  • 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego
  • Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła: np. tymianek, oregano 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 
  • Dowolne świeże lub gotowane warzywa: groszek, fasolka, rzodkiewka, seler naciowy itp

Sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki lekkiego jogurtu
  • 1 łyżeczka sosu sriracha lub tabasco (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Umyj, obierz i pokrój warzywa jak na frytki – oprócz papryki, którą pokrój w plastry. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem. Ułóż na niej warzywa. Skrop olejem, posól, posyp mieszanką przypraw włoskich wymieszaj.

Na drugą blaszkę wysyp cieciorkę (możesz ją przepłukać wcześniej, ale nie jest to konieczne), posól ją, skrop olejem, posyp wędzoną papryką i piekarzem kajeńskim, wymieszaj.

Wstaw wszystkie warzywa do piekarnika. Piecz 25 minut, albo do czasu, aż warzywa będą miękkie. Lepiej smakują kiedy są lekko jeszcze twarde.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj jajka: zalej zimną wodą i od czasu, kiedy woda się zgotuje, gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Ugotuj też kaszę. Zagotuj szklankę wody i wsyp do wrzątku kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15-18 minut. Na koniec przemieszaj widelcem i posól.

Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu i małą łyżeczką sosu sriracha (jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy). Posól do smaku.

Krok 3

Wyjmij warzywa z pieca, przestudź. Wyłóż na dno głębokiej misy kaszę i układaj na niej pozostałe składniki. Polej sosem i podawaj.

 Smacznego!