Wolno duszony kurczak w sosie pomidorowym, mięciutki,  aromatyczny i bardzo łatwy do przyrządzenia.

Czas przygotowania: Godzina

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Klasyk włoskiej, wiejskiej kuchni, typowy szczególnie dla Toskanii. Nazwa „Pollo alla cacciatora” czasem tłumaczona jest jako kurczak po myśliwsku, bo „cacciatore” to po włosku myśliwy. Właściwsza jest jednak nazwa kurczak żony myśliwego, gdy to ona warzyła potrawę wtedy, gdy małżonek wracał z polowania z pustki rękami i coś trzeba było do garnka włożyć.

Jak w przypadku wielu włoskich dań nie na jednego przepisu na pollo alla cacciatore składniki są bardzo różne i na liście można znaleźć marchew, seler, paprykę, anchois i kapary. My proponujemy wersję pollo alla cacciatore bardzo prostą, bez specjalnych dodatków, bo i tak najważniejszy jest sos pomidorowy oraz przyprawy: rozmaryn i jałowiec, które nadają kurczakowi leśnego, „myśliwskiego” smaku. Najlepiej użyć świeżego rozmarynu, ale jeśli go nie macie, dodajcie suszony, wcześniej utarty na proszek w moździerzu lub bardzo drobno posiekany.

taką samą metodą jak kurczaka możecie przyrządzić królika.

Przepis pochodzi z serwisu Greatitalianchefs.com

W podobny sposób jak kurczaka cacciatore robi się kurczaka po toskańsku. Wypróbujcie podobne dania na duszonego kurczaka:Kurczak Napoleona oraz Kurczak w winie Elizabeth Taylor

Składniki:

  • 2 udka z kurczak
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 1 szklanka wytrawnego wina (białe lub czerwone)
  • 1 dość duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Opakowanie passaty pomidorowej (500 ml)
  • Łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Gałązka świeżego rozmarynu lub łyżka sproszkowanego suszonego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w szerokiej patelni lub rondlu 2 łyżki oliwy. Udka i pałki osusz ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Połóż na mocno rozgrzanej patelni (udka skórą do dołu). Smaż 3-4 minuty lub do momentu aż mięso się przyrumieni. Po tym czasie odwróć na drugą stronę. Smaż kolejne 3 minuty. 

Krok 2

Zdejm kurczaka z patelni i wylej na nią szklankę wina. Drewnianą szpatułką zeskrob z dna naczynia wszystkie przypalone kawałki mięsa. Gotuj 5 minut aż wino niemal zupełnie wyparuje.

Krok 3

W międzyczasie drobno posiekaj cebulę, wlej na patelnię 2 łyżki oleju i wysyp na niego cebulę. Zamieszaj i smaż przez 6-8 minut aż zmięknie. Pod koniec dodaj posiekany drobno czosnek. Smaż 2 minuty.

Krok 4

Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię, dodaj łyżeczkę przecieru pomidorego, rozprowadź na patelni i zalej całość passatą. Dodaj gałązkę rozmarynu i jałowiec. Przykryj patelnię pokrywką, zagotuj sos, potem zmniejsz temperaturę i duś na wolnym ogniu przez 50-60 minut aż mięso będzie miękkie.

Dopraw solą (jest taka potrzeba) oraz pieprzem.

Podawaj z ryżem lub makaronem.

Leave a Reply