Domowe masło orzechowe, bez konserwantów, oleju palmowego, zdrowe i tanie stanowi klucz do sukcesu tego dania. Jak zrobić masło orzechowe? To najprostsza rzecz na świecie. Wystarczy najzwyklejszy robot kuchenny i garść orzechów.

Czas: 15 minut
Liczba porcji: 2 duże
Poziom trudności: Bardzo łatwe

Stir fry to idealny sposób przyrządzania posiłków dla zabieganych i wszystkich, którym brakuje czasu na gotowanie. Wystarczy zesmażyć kilka składników razem, połączyć z makaronem i gotowe. Tajemnica niesamowitego smaku potraw stir fry polega na tym, że są poddawane obróbce cieplnej krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze.

My mamy dla Was trochę inny patent na zrobienie tego klasycznego, wschodniego dania, a polega on na połączeniu na patelni i krótkim podgrzaniu upieczonych wcześniej warzyw. Stosujemy ten pomysł, kiedy w niedziele gotujemy na cały tydzień i w piekarniku pieczemy duże ilości warzyw..

Stir fry z podanych składników możecie też zrobić w klasyczny sposób, czyli smażąc wszystko razem. Opiszemy poniżej obydwa sposoby.

Najważniejszym składnikiem dania jest sos, zrobiony na bazie domowego masła orzechowego. To prostsze niż myślicie. Jeśli raz zrobicie w domu masło orzechowe, nigdy już więcej nie kupicie gotowca w sklepie.

Pomysł na przepis pochodzi z bloga masła 

Składniki:

  • Krewetki surowe, mogą być mrożone, co najmniej 250 g
  • Mała cukinia
  • 2 marchewki
  • Garść pieczarek (100 g)
  • ½ brokuła
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła/ 1 łyżka olej
  • Mała garść makaronu gryczanego lub pełnoziarnistego
  • Sezam do posypania
  • Sól/Sos sojowy

Masło orzechowe

  • Garść niesolonych orzeszków ziemnych – ½ szklanki
  • 1 łyżka oleju, najlepiej kokosowego
  • 1 łyżeczka masła
  • Szczypta soli

Sos z masła orzechowego

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1
Zacznij od masła orzechowego. Jeśli masz trochę więcej czasu, rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wysyp orzeszki na blaszkę do pieczeni i piecz przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Możesz pominąć ten krok i wsypać nieprażone orzeszki do misy robota kuchennego. Miksuj na wysokich obrotach. Orzeszki najpierw zmienią się w proszek, a później, wraz z uwalnianiem się olejków, przekształcą się w zwartą masę. Od Ciebie tylko zależy, czy chcesz żeby to był gładki krem, czy żeby zawierał kawałki orzechów. Czas miksowania zależy od ilości orzeszków i mocy miksera. Z połowy szklanki orzeszków, masło będzie gotowe już po 5 minutach.

Kiedy masa orzechowa osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj do niego łyżkę oleju, łyżeczkę miodu i dość dużą szczyptę soli. Znowu miksuj przez chwilę. Spróbuj i, jeśli uznasz za stosowne, dodaj do masła miodu, soli lub oleju.

Krok 2
Sos. Włóż do miseczki 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego lub winnego, łyżeczkę miodu i wymieszaj całość.

Krok 3
Stir fry pieczony

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój papryki w paski, brokuła w różyczki, większe pieczarki przekrój na połowy, skrop olejem, wymieszaj, wyłóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Gotuj makaron zgodnie w instrukcją na opakowaniu. Odcedź na minutę wcześniej niż podaje instrukcja. Przelej zimną wodą.
Rozgrzej na patelni lub w woku łyżkę masła, kiedy zacznie się pienić dorzuć posiekane w plasterki 2 ząbki czosnku, a po pół minuty później obrane z pancerzyków krewetki. Smaż po minuty z każdej strony na dość mocnym ogniu. Posól i popieprz.
Wyciągnij z piekarnika warzywa, dodaj do krewetek, wymieszaj, dodaj makron, wymieszaj. Obieraczką do warzyw (końcówką do wycinania makaronów), pokrój cukinię i marchew. Dodaj do składników na patelni. Zamieszaj. Dodaj do całości sos z masła orzechowego i dokładnie wymieszaj.
Podawaj makaron pospany szczypiorkiem i nasionami sezamu.

Stir fry smażony
Ugotuj makaron. Na mocno rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Dodaj krewetki, smaż na intensywnym ogniu około 2 minuty. Zdejmij z patelni. Dodaj czosnek, smaż chwilę, dodaj paprykę, po chwili brokuł, na koniec pieczarki. Smaż mieszając często. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Smaż przez 2 minuty. Przełóż z powrotem na patelnię krewetki oraz makaron. Wymieszaj całość. Dodaj sos z masła orzechowego i dokładnie wymieszaj.

Podawaj makaron pospany szczypiorkiem i nasionami sezamu.

Leave a Reply