Kolorowa, zdrowa, smaczna i bardzo łatwa do zrobienia. Buddha bowl to super sałatka do szybkiego przyrządzenia ze składników, które akurat masz pod ręką.

Czas przygotowania: 5 minut

Gotowanie: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Buddha bowl, czyli miska Buddhy, albo raczej micha, bo to musi być solidne naczynie, jest daniem bardzo popularnym w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ale często występuje w mniej ortodoksyjnej wersji: z owocami morza, kurczakiem. Trudno takie danie nazywać miską Buddhy, który przecież był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. 

W Buddha bowl piękne jest to, że nie ma jakieś jednej receptury na sałatkę, chodzi tylko o to, żeby składniki były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo mieszanką jednych i drugich. Najlepiej kiedy są to składniki o różnej teksturze: chrupiące i miękkie, słodkie i kwaśne.

Dzisiaj proponujemy Wam taki właśnie zestaw różnorodności ułożonych w misce z ryżem. Buddha bowl musi mieć bowiem jakąś solidną bazę: ryż, kaszę, komosę, bulgur. U nas dzisiaj jest ryż.

Oprócz warzyw pierwotnie chcieliśmy użyć do dania smażonego tofu, ponieważ jednak nie mogliśmy znaleźć sera w żadnym z naszych lokalnych sklepów, usmażyliśmy halloumi, który zresztą uwielbiamy. Jego słony smak bardzo ładnie pasuje do słodkich warzyw.

Całość polana jest bardzo prostym dresingiem. Tutaj też panuje pełna dowolność i możecie zrobić taki sos na jaki macie ochotę. My proponujemy klasyczny dresing do ryżu w stylu azjatyckim.

Jeśli macie ochotę na wegańską wersję michy polecamy Wam Buddha bowl z tofu. Albo przeciwnie, może lubicie owoce morza wtedy na pewno zasmakuje Wam misa obfitości z krewetkami i pęczakiem.

 Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • Pęczek rzodkiewek
  • Mały ogórek
  • Szklanka posiekanej czerwonej kapusty
  • 2 małe marchewki
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki ryżu

Dresing

  • 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Krok 1

Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i znowu zalej zimną woda i mieszaj ziarenka. Powtarzaj czynność 3-4 razy aż woda spod ryżu nie będzie już mętna. Zalej ryż 1 1/3 szklanki wody. Zagotuj. Kiedy woda zagotuje się, zmniejsz ogień, przemieszaj ryż, żeby nie przywierał do dna naczynia. Przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i trzymaj pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Krok 2

W międzyczasie, pokrój ser w plastry. Rozgrzej patelnię (najlepiej pokrytą nieprzywieralną powłoką) i na dość mocnym ogniu, bez tłuszczu, smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Przygotuj dresing: wlej do słoiczka wszystkie składniki, zakręć i energicznie potrząśnij. 

Krok 4

Posiekaj warzywa. Na dnie misy ułóż ryż a na nim warzywa i ser. Polej dresingiem.