Puszyste, mięciutkie i delikatne, doskonałe na sycące śniadanie lub deser. Naleśniki z pure to doskonały patent jak wykorzystać pozostałości z wczorajszego obiadu: resztki gotowanych ziemniaków.

Pomysł na deser z ziemniaków

Pomysł na deser naleśniki z pure

Ziemniaki raczej nie kojarzą się z deserem, mimo że można z nich zrobić mnóstwo dań na słodko, żeby wymienić tylko knedle. Albo naleśniki! Możliwe, że jeszcze ich nie próbowaliście, może nawet taki patent wydaje się Wam nieco dziwny. Wierzcie, że ziemniaczane naleśniki to danie zupełnie genialne. Są puszyste, mięciutkie i pożywne. Można je zjeść na śniadanie lub podwieczorek na słodko z odrobiną dżemu, masła orzechowego, polane miodem lub glazurą ze skondensowanego octu balsamicznego. Do tego trochę owoców i pyszne danie gotowe.

Naleśniki można podać w wytrawnej wersji jako dodatek, np. do pieczonej kaczki. Tak właśnie zrobił Tom Kerridge, dwugwiazdkowy szef kuchni z londyńskiej restauracji The Hand and The Flowers, od którego ściągnęliśmy przepis.

Naleśniki z resztek

Piękne w tych naleśnikach jest to, że można je zrobić z ziemniaków jakie zostały z wczorajszego obiadu. Jeśli w niedzielę nie zjedliście wszystkich przygotowanych ziemniaków to poniedziałkowe śniadanie macie gotowe.
Danie warto zrobić też od podstaw: ugotowanie kilku ziemniaków to kwestia kilkunastu minut. Potem wystarczy połączyć składniki jak w klasycznych naleśnikach i odstawić ciasto, żeby odpoczęło, a później usmażyć rumiane, puszyste racuszki, idealne na powolne, weekendowe śniadanie, podane z kawą, owocami, czy (w wersji heavy) z bitą śmietaną. A co!

Pomysł na deser naleśniki z pure

Składniki:

  • 250 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
  • 75 g mąki (pół szklanki)
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Łyżeczka miodu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Kilka łyżek oleju do smażenia

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj dobrze utłuczone ziemniaki z mąką i proszkiem do pieczenia. Dopraw solą.

Krok 2
Do oddzielnego naczynia wbij jajka, rozmieszaj je rózgą i wlej mleko. Wymieszaj. Przelej do misy z ziemniakami i mąką. Wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.

Krok 3
Rozgrzej olej na patelni, kładź na rozgrzany tłuszcz naleśnik wielkości racuchów. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony.

Pomysł na deser naleśniki z resztek

Mamy  nadzieję, że spodobał Wam się ten pomysł na śniadanie lub deser.

Smacznego!

Leave a Reply