Dobór odpowiednich przepisów to bardzo ważny krok w planowaniu posiłków! Wszystko od niego się zaczyna, a do tego decyduje o finale! Dlatego chcieliśmy podzielić się z Tobą kilkoma prostymi, ale skutecznymi zasadami – jak wybierać przepisy do menu na tydzień.

Jak wybierać przepisy na tydzień

Jak wybierać przepisy do menu na tydzień

Po dwóch latach planowania posiłków na tydzień nie mamy wątpliwości – wybór przepisów jest bardzo ważny (o ile nie najważniejszy), dlatego warto poświęć czas na szukanie ciekawych, nowych i inspirujących receptur.  W tym wpisie podpowiemy Ci jak dobierać przepisy na tydzień, żeby całe menu było spójne, urozmaicone (a dzięki temu zawierało potrzebne składniki odżywcze), i – co najtrudniejsze – odpowiadało wszystkim domownikom. Wystarczy poznać i stosować 6 prostych zasad, jak wybierać przepisy, czym się kierować i gdzie ich szukać.

Wybierz przepis, z którego zostaną resztki

jak wybierać przepisy na tydzień

Jeśli zamierzasz gotować na tydzień do swojego menu wybierz chociaż jeden przepis, z którego zostaną resztki (czyli nasze ulubione leftovers) przydatne do innych dań. Dzięki temu jedna potrawa stanie się podstawą kolejnych i… po prostu będzie łatwiej, szybciej i taniej!

Jak to działa? Jeśli np. upieczesz kurczaka – podziel go, a część (np. piersi) od razu odłóż do sałatki na następny dzień. Jeśli go nafaszerujesz (np. wątróbką według tego przepisu), upieczone nadzienie możesz wykorzystać choćby do pysznych pierogów (np. według tego przepisu na pierogi z nadzieniem z farszu). Przy okazji pieczenia kury do pieca warto włożyć też warzywa, które przydadzą się do innych dań – np. do ratatouille czy na zupę krem, albo po prostu jako frytki.

Twoim bedrock recipe może być też duży garnek rosołu (będzie stanowił danie samo w sobie, bazę do innych zup, a także dostarczy mięsa i warzyw, które można wykorzystać w pierogach, pyzach czy w lasagne), albo rondel sosu pomidorowego (który możesz dodać do spaghetti, zup, pizzy i innych dań). Jeśli przyjrzysz się naszym menu na tydzień, zauważysz że często wykorzystujemy ten schemat.

Jak rozpoznać bedrock recipes

Skąd wziąć przepisy, z których zostaną półprodukty do kolejnych dań? Jak je rozpoznać? To tak zwane bedrock recipes – czyli przepisy bazowe. Najczęściej to po prostu duży niedzielny obiad, przygotowany z wykorzystaniem piekarnika (głównie pieczone mięso).

Zobacz kilka naszych ulubionych przepisów bazowych – bedrock recipes – które są świetną bazą do innych dań:

Pieczony kurczak nadziewany wątróbką

Pieczona kaczka z jabłkami

Zapiekanka pasterska

Esencjonalny rosół bazowy

Domowy sos pomidorowy

Wybieraj przepisy ze wspólną bazą, ale zmieniaj dodatki

jak wybierać przepisy na tydzień

Wybieraj dania, które maja wspólne składniki i półprodukty (zaplanuj np. dwa dania z wykorzystaniem tego samego sosu pomidorowego), które mają podobną bazę, ale inne dodatki i przyprawy – dzięki temu będziesz mieć urozmaicone menu, ale nie napracujesz się za bardzo podczas jego przygotowania. Zobacz jak sprytnie zrobiła to nasza Czytelniczka – Marta – która podzieliła się z nami swoim menu (dziękujemy!).

jak wybierać przepisy na tydzień

Inspiruj się tym co masz w lodówce

Planując menu na tydzień wybieraj przepisy ze składnikami i półproduktami, które masz w domu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty wydasz mniej na zakupach. To złota zasada planowania na tydzień – przed ustaleniem listy dań obowiązkowo zajrzyj do lodówki, spiżarki i zamrażalnika i wykorzystaj to co masz!

Jak to działa? Jeśli masz warzywa, które nie zepsuły się, ale nie będą już atrakcyjne na surowo, zaplanuj zupę, ratatouille lub leczo. Jeżeli w Twojej lodówce zalega kawałek chorizo i sera średniej świeżości – zaplanuj calzone lub pizzę – a z tych składników przygotuj do nich nadzienie. Jeśli w zamrażalniku masz potrawę, która za chwilę nie będzie dobra do jedzenia (terminy mrożenia rekomendowane przez Amerykańską agencję ds. żywności możesz sprawdzić tutaj), zrób z niej jedną z pierwszych pozycji w najbliższym menu na tydzień.

Wybieraj przepisy, które mają wspólne składniki

jak wybierać przepisy na tydzień

Ta zasada sprawdza się w szczególności, gdy dany produkt sprzedawany jest tylko w dużych porcjach. Dzięki temu, że pojawi się w kilku daniach unikniesz błąkających się po lodówce resztek, które finalnie wylądują na śmietniku (czyli nie kupuję wielkiej paczki drogiego produktu, żeby użyć odrobinę w jednym daniu). Jeśli masz ochotę na jarmuż, który jest sprzedawany w Twoim markecie tylko w dużych paczkach, w danym tygodniu zaplanuj chociaż dwa dania z tym warzywem. Jeśli cała paczka krewetek to dla Ciebie za dużo na raz – uwzględnij to w swoim menu. To się nazywa ekonomiczna kuchnia!

Trzymaj się sprawdzonych przepisów

O ile nie jesteś doświadczonym w kuchni fanem eksperymentów kulinarnych, nie przesadzaj z nowymi przepisami w jednym menu – przynajmniej na początku. W planowaniu posiłków chodzi o to by ułatwić sobie życie, a nie stać godzinami w kuchni i frustrować, że coś się nie udało. Gotowanie na tydzień zacznij od dań, które znasz. Jeśli poczujesz się pewnie z planowaniem, co tydzień dodaj jeden lub dwa nowe przepisy (oczywiście tylko jeśli masz na to ochotę). Z czasem baza Twoich sprawdzonych przepisów urośnie do naprawdę dużych rozmiarów, a ich przygotowanie nie będzie stanowiło dla Ciebie specjalnego wyzwania.

Gotuj to co lubisz jeść

Po szóste i chyba najważniejsze!:-D Wybieraj tylko te dania, które Ty i Twoi bliscy bardzo lubicie jeść – to niby oczywiste, ale… byłoby naprawdę słabo, gdyby okazało się, że nikt nie ma ochoty na przygotowane dania!

Skąd mieć pewność, że jem zdrowo

jak wybierać przepisy na tydzień

My kierujemy się prostą zasadą – nasze menu są urozmaicone, pełne różnego rodzaju warzyw, mięsa i ryb i kasz – dlatego nie obawiamy się że brakuje nam jakichś składników odżywczych. Do gotowania staramy się wybierać ekologiczne składniki (w szczególności ekologiczne mięso z kurczaka, który w przeciwnym razie będzie mocno nafaszerowany chemią i łososia – czyli wybieramy zawsze łososia morskiego a nie hodowlanego). Do tego jak ognia unikamy produktów przetworzonych – tzw. gotowców! Wystarczy spojrzeć na skład na opakowaniu, żeby wiedzieć, że dosypano do nich dużo zbędnych czy wręcz szkodliwych składników i konserwantów. Domowe dania są o niebo zdrowsze i tańsze!

Skąd mamy pewność, że jemy zdrowo? Bo doskonale się czujemy, jesteśmy szczupli – choć nie stosujemy żadnych diet i nie liczymy kalorii, a nasze narządy wewnętrzne nie są otłuszczone – co wykazały badania!

Skąd brać przepisy?

Gdzie warto szukać przepisów do menu na tydzień? Oczywiście na Niedzielnym Kucharzu! A tak serio to mamy nadzieję, że zaglądasz do nas i znajdujesz nie tylko ciekawe przepisy, ale przede wszystkim inspirację do działania! Zachęcamy Cię do wypróbowania oraz twórczych modyfikacji naszych menu na tydzień oraz do zaglądania do naszej sekcji – przepisy.

Gdzie jeszcze warto szukać? Jeśli jesteś wzrokowcem – polecamy Pinteresta. Znajdziesz tam apetyczne zdjęcia tysięcy dań i linki do przepisów.

Skąd my bierzemy przepisy? Głównie z zagranicznych portali i blogów – bo lubimy eksperymentować i stale szukamy nowych smaków. Sporo przepisów modyfikujemy, dostosowujemy do polskich warunków (czyli dostępnych produktów), ale też naszych smaków. Niektóre przepisy zmieniamy bo czujemy, że w oryginałach coś „nie gra”, inne wymyślamy sami od zera. Ale spokojnie – jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gotowaniem i planowaniem – lepiej korzystaj z przepisów, które (jak piosenki) znasz  i lubisz. Na eksperymenty przyjdzie czas w swoim czasie – gdy planowanie wejdzie Ci w krew!

A tu kilka naszych ulubionych stron, zachęcamy do odwiedzin:

Siostry Hemsley

Foodemperor

Fitmencook

Seriouseats.com

Naturallyella.com

Geniuskitchen.com

Gimmesomeoven.com

Halfbakedharvest.com

cooking.nytimes.com

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o planowaniu – koniecznie zajrzyj tutaj:

Planowanie posiłków – jak zacząć – nasze doświadczenia

Na czym polega planowanie posiłków 

Jak planować posiłki – naucz się krok po kroku

Polecamy!

Leave a Reply