W 10 minut placki zrobi nawet początkujący kucharz. Dwie osoby najedzą się już za 8 zł.. Dzięki jarmużowi zawierają dużo witamin, ale za to mało kalorii.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: łatwy

Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 8 zł

Zobacz menu na tydzień, w którym znajdziesz inne przepisy z jarmużem.

Na hasło „placki”, automatycznie uruchamia się skojarzenie z plackami ziemniaczanymi (no chyba, że w górach, na Podhalu, gdzie placek to po prostu ciasto), daniem smacznym, ale ciężkawym. Proponujemy zastąpić tarte ziemniaki znacznie lżejszą, pożywniejszą cukinią, usmażoną z jarmużem i ziołami. To bardzo prosty przepis, a efekt jest gwarantowany 😉 Z warzywno-ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze.

Składniki:

  • 1 mała cukinia lub płowa dużej
  • 4 garście umytego i posiekanego drobno jarmużu
  • 2 garście dowolnych ziół: bazylii, pietruszki, rukwi wodnej
  • Pół ząbka czosnku
  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • Ćwierć łyżki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka cząbru (jeśli nie macie pod ręka to sprawdzi się też tymianek)
  • 2 łyżki startego parmezanu

placki z jarmużu i cukinii

Przygotowanie:

Krok 1

Zaczynamy od starcia cukinii na tarce z grubymi oczkami. Solimy i na chwilę odstawiamy, żeby sól pomogła wydobyć wodę z cukinii, której zawiera bardzo dużo. Przed smażeniem musimy się jej pozbyć, inaczej nie będzie chciała się połączyć z pozostałymi składnikami, ciasto stanie się za luźne i trudno będzie usmażyć placki bez dodatkowej, a przecież niepotrzebnej, porcji mąki. Żeby wycisnąć wodę, mocno odciskamy tartą cukinię na sicie, lub, co wymaga więcej zachodu, ale jest skuteczniejsze, wkładamy do gazy i skręcamy luźne końce aż pozbędziemy się nadmiaru wilgoci.

Siekamy dość drobno zioła.

Krok 2

Teraz baza do placków. Mieszamy jajko i mleko, dodajemy mąkę pszenną, dzięki czemu powstaje ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego cukinię, jarmuż i siekane zioła. Zawsze w tej kolejności, tzn. najpierw robimy ciasto i zanurzamy w nim składniki. Jeśli odwrócicie proces, czyli wsypiecie mąkę, wbijecie jajko do warzyw i podlejecie ciasto mlekiem powstanie pulpa trudna do usmażenia.
Do masy dodajemy przyprawy i parmezan. Mieszamy.

Krok 3

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz łyżką kładziemy masę, formując zgrabne, cienkie placki. Smażymy po 3 minuty z obu stron.

Czas smażenia placków zależy od temperatury patelni. Jeśli jest mocno rozgrzana – będą gotowe szybciej, ale też mogą się przypalić. Poza tym o naszym smażeniu niechybnie dowiedzą się sąsiedzi, bo smażone placki będą intensywne pachnieć:)

Placki możemy zjeść z z salsą z pomidorów, cebuli i posiekanej bazylii.